Nema reakcije države na blokadu vozila N1, krivična prijava protiv NN lica

Vesti 17. nov 202119:09 > 18. nov 2021 09:11 40 komentara

Među obezbeđenjem koje je pokušalo da spreči odlazak vijetnamskog radnika je i čovek koji je sinoć automobilom blokirao vozilo ekipe N1, koja je izveštavala o nehumanim uslovima u kojima žive radnici iz Vijetnama, koji rade u Linglongu. Ovo nije prvi put da osobe koje se ne predstavljaju, a dejstvuju ispred Linglonga šikaniraju novinare. Reakcija nadležnih organa i dalje izostaje.

Ko je čovek koji je blokirao vozilo ekipe N1?

Ne znamo. Ne znamo kako se zove. Pretpostavljamo za koga radi. Ali vidimo šta radi na neosvetljenom putu. Sprečava ekipu N1 da izađe iz industrijske zone, gde su smešteni radnici koji rade na gradnji Linglonga i o kojima je N1 izveštavao.

Povezane vesti:

„Ja sam u tom momentu gledala u telefon kada sam osetila da smo se zaustavili ja sam podigla pogled i videla automobil parkiran ukoso. Karavan. Da je za volanom muškarac, kineske nacionalnosti, koji nas ili fotografiše ili snima i gleda direktno u nas i da mu je izraz lica vrlo neprijateljski i biću slobodna da kažem čak i preteći“, ispričala je reporterka N1 Ksenija Pavkov.

Nakon što se s nekim čuo telefonom, muškarac je fotografisao auto i registarske oznake i tek onda se uklonio sa puta našoj ekipi.

„Ovde je ključno da je neko sebi dao za pravo da prepreči put automobilu u kome se nalzaila novinarska ekpia da ih fotografiše i da popisuje tablice, kao da neko radi istragu, a videli smo da nije u pitanju državni organ. Naše pitanje državnim organima je zašto ovo dopuštaju, šta će uraditi ovim povodom i na koji način će omogućiti da se o toj fabrici izveštava normalno i pristojno“, rekao je programski direktor N1 Igor Božić.

Ovaj incident predstavlja ozbiljno zastrašivanje novinara i s obzirom da rastu tenzije, možda bi policija trebalo da obezbedi rad novinarskih ekipa, smatra Rade Đurić, pravnik NUNS-a.

„Kada kažem zastrašivanje, pre svega mislim zbog doba dana kada je učinjeno, zbog načina na koji je učinjeno i zbog tog samog čina koji se sastoji u blokiranju, fotografisanju. I opet na sreću kraćeg perioda vremena zadržavanja i osećaja ugroženosti i straha kod TV ekipe. Čini se da se šalje negativna poruka o tome šta vlasnici fabrike ili neko drugi misle o izveštavanju i to je nedopustivo“, smatra Đurić.

Sinoćni incident nije jedini u kome je učestvovala ova konkretna osoba. Taj muškarac, koji se nije predstavljao, kao uostalom niti jedan od kineskih menadžera koji su u ranijim prilikama sprečavali novinare da snimaju i izveštavaju i juče i danas je bio na prilazu barakama u kojima žive radnici.

„Koleginica Ivana Gordić iz VOICE-a mi je rekla da je i nju juče pokušavao da spreči da snima. Kada je ona pokušala da snimi njega, on je rekao da će je tužiti ako ga snimi“, priča reporterka N1.

„Ovo je jedan u nizu napda i sprečavanje izveštavanja naših kolega u poslednjih nedelju dana. Imali smo sličan primer u Njegoševoj ulici, kada smo izveštavali o muralu, sada imamo sličan primer ispred fabrike Linglonga. Zašto državni organi ne rade svoj posao i spreče i reaguju odmah. Ovaj snimak su videli još sinoć, a mi i dalje nemamo informaciju da li su reagovali odmah“, dodao je Igor Božić.

Advokati N1 će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica, kaže direktor programa Igor Božić. Ovakvo ponašanje prema novinarima mora da prestane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare