Nema više najave stajališta: Uklanjanje validatora napravilo problem slepima

Vesti 31. maj 202321:30 47 komentara
Skinuti validatori u GSP
Foto: N1

Slepe i slabovide osobe u Beogradu se suočavaju sa problemom jer zbog uklanjanja validatora iz vozila javnog prevoza više nema zvučne najave stajališta.

Student Aleksa Kuzmanović kaže za portal N1 da je kretanje kroz grad sada otežano.

„Nešto na šta smo navikli sad nam je ukinuto“, govori Kuzmanović.

On koristi aplikaciju na telefonu da bi se i dalje vozio javnim prevozom.

„Vozim se, nemam pare za taksi“, kaže kroz smeh. „Vozim se, ali teže“.

Ističe da to nije rešenje: „Zamislite nekog ko je tehnološki nepismeniji, kako se oseća neki stariji čovek“.

Sekretar Saveza slepih Srbije Jelena Stojanović kaže da im se svakodnevno obraćaju članovi zbog ovog problema.

„Jeste veliki problem nastao, kako za sugrađane koji žive na teritoriji Beograda tako i za slepe i slabovide osobe iz drugih gradova koji svakodnevno različitim povodima dolaze u Beograd“, rekla je Stojanović za N1.

Kaže da su tim povodom uputili dopis gradu, a tražili su i prijem kod gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

„Mislim da nam je u velikoj meri otežano kretanje, ograničena samostalnost i smatramo da to nije trebalo da se uradi na ovakav način“, kaže Jelena Stojanović.

Drugi veliki problem, kaže ona, je što se dešava da na stajalištima koja su frekventnija stanu autobusi jedan iza drugog, i neko ko je slep, a kreće se bez pratioca, faktički ne može da dođe do svog autobusa.

Jako je mali broj vozača koji obraćaju pažnju i hoće da otvore vrata po propisima onako kako treba u tim situaciama, govori Stojanović.

Uklanjanje validatora iz vozila GSP Beograd počelo je nakon što je Grad raskinuo ugovor sa kompanijom Kentkart, koja je rukovodila sistemom naplate karata BusPlus.

Portal N1 uputio je pitanja gradskoj upravi i Sekretarijatu za javni prevoz o problemu koji je nastao za slepe i slabovide, ali odgovor nije stigao do objavljivanja.

Stojanović kaže da bi problem možda mogao da se reši uz pomoć dodatnih aplikacija za pametne telefone, pošto slepi i slabovidi uglavnom koriste pametne telefone koji su pristupačni za njih, ali „niko nas nije konsultovao, pa nismo bili u prilici da to kažemo“.

„Zato smo tražili prijem kod nadležnih i verujemo da ćemo uspeti sa njima da nađemo rešenje“, rekla je ona.