Nemačka analitičarka: Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena

Vesti 16. mar 202109:05 228 komentara
Aleksandar Vučić
Tanjug / Rade Prelić

Nemačka analitičarka i poznavalac balkanskih prilika Johana Dajmel izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada uspevao da maše zastavom EU - tvrdeći da se zalaže za integracije, istovremeno podrivajući demokratiju, vladavinu zakona i slobodu medija, dodavši da bi Vučiću uskoro mogla da svanu teška vremena.

„Sa novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane sa finansijskom pomoći EU, Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena. Jer Kina i Rusija sigurno nisu alternative Evropskoj uniji“, rekla je Johana Dajmel za Glas Amerike.

Ona je navela da Rusija Srbiji u oblasti spoljne politike nudi podršku, posebno u Savetu bezbednosti UN – i predstavlja pogodnost u pregovorima sa Briselom i Vašingtonom, dok Kina donosi brzi novac i „infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću“.

„Kina i Rusija dodatno koriste i situaciju razbuktale pandemije. Upuštaju se u mudru geopolitiku isporukama vakcina u Srbiju. To donosi naklonost Vučiću, ali i Moskvi i Pekingu u Srbiji i regionu. S druge strane, doprinosi značajnom gubitku imidža Evropske unije, kako zbog trenutne situacije sa vakcinama, tako i u vezi sa proširenjem EU“, smatra Dajmel.

Johana Dajmel je ukazala da postaje očigledno da se unutar EU ruši temelj vrednosti zajednice, a pojedinačni nacionalni interesi, dobijaju na značaju, navodeći da se to, na primer, odnosi na Viktora Orbana u Mađarskoj, koji sve intenzivnije sprovodi neslobodnu vladavinu po ugledu na Vladimira Putina, dok EU u celini ne može da reaguje protiv toga.

„Isto tako, već duži niz godina gledamo kako predsednik Vučić u Srbiji učvršćuje svoju autokratiju. Za mene su ćutanje i nedostatak podrške masovnim i višemesečnim protestima u Srbiji protiv urušavanja demokratije i kontrole medija bili potpuno neshvatljivi i neprihvatljivi“, naglasila je Dajmel.

Međutim, ona primećuje i da, kako kaže, sada deluje da se događa nekakav vid promene.

„Izgleda da zaštitnička ruka Angele Merkel, koja je predugo čuvala Vučića u nemačkim konzervativnim krugovima, više ne deluje tako snažno. Članak Mihaela Martensa u konzervativnom nemačkom dnevnom listu ‘Frankfurter Alemanje’ pod naslovom ‘Fudbal, smrt i marihuana’ sigurno nije obradovao Vučića. Kao ni istraživanje portala KRIK o njegovim navodno bliskim vezama sa organizovanim kriminalom“, navela je Dajmel .

Ukazavši da provladini mediji trenutno vode veliku klevetničku kampanju protiv KRIK, ona je rekla da Vučić postaje nervozan, kao i da postupak Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu protiv mađarske stranke Fides, koji se završio njenim istupanjem iz frakcije EPP, pokazuje da je konačno pređena granica tolerancije.

„Sigurna sam da će Vučić na to obratiti pažnju“, istakla je Dajmel, koja ne veruje da većina država članica EU predsednika Srbije smatra pouzdanim partnerom koji poštuje demokratske principe vladavine prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare