Nemački ambasador na Kosovu: Sve dogovoreno u Briselu mora biti sprovedeno

Vesti 05. avg 202218:28
Pixabay/ Leonhard_Niederwimmer

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode izjavio je, povodom ocene direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da Nemačka nije uradila ništa po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština, da sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom mora biti implementirano.

„Da, sve dogovoreno u Briselu mora biti sprovedeno. Za vašu informaciju, više puta sam govorio da nešto mora da se preduzme po pitanju ZSO, nedavno sam to rekao na televiziji, u emisijama ‘Slobodno srpski’ i ‘Kallxo Pernime’ i redovno na sastancima sa Vladom Kosova“, napisao je Rode na Tviteru.

Pročitajte još

Rode je u sredu posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani na Tviteru napisao da je odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila i izdavanju deklaracionog lista srpskim državljanima koji ulaze na Kosovo „legitimna i u skladu sa sporazumima potpisanim u Briselu“.

Petković je u četvrtak, odgovarajući na te izjave, napisao da ambasador „govori neistine“ i upitao kako je legitimno ukidanje statusno neutralnih KS tablica i oduzimanje ličnih dokumenata Srba sa Kosova i Metohije.

„Šta se desilo sa osnivanjem ZSO, koju Srbi čekaju skoro deset godina i koja je jedina u skladu sa Briselskim sporazumom? Zašto Nemačka nije uradila ništa po tom pitanju? Pre bilo kakvih interpretacija, pažljivo pročitajte sporazume“, naglasio je on.

Petković je ranije, kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, razgovarao sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Jegensom Frederikom o dijalogu Beograda i Prištine i o nedavnim dešavanjima na Kosovu.

Komentari

Vaš komentar