Nemački diplomata: Formiranje ZSO nije moguće ako se ne predaju liste za izbore

Vesti 22. mar 202318:03 16 komentara
TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Zamenik šefa misije ambasade Nemačke u Beogradu Karsten Majer-Vifhauzen izjavio je da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće ako se ne predaju liste kandidata za izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova.

„To je potpuno praktično pitanje. Ukoliko nemate zvaničnike, gradonačelnike, ne možete da kreirate zajednicu opština. Bez ljudi u njima nemate institucije. Potrebne su vam te institucije. To je to“, izjavio je nemački diplomata na pitanje koje su moguće posledice ukoliko liste kandidata ne budu predate do isteka roka.

Majer-Vifhauzen je na panelu „Ništa između – Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“ je dodao da će se, ukoliko se neka od listi ne prijavi za izbore, znati ko snosi odgovornost za odlaganje formiranja ZSO.

Rok koji je Centralna izborna komisija Kosova odredila za prijavu kandidata za vandredne izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova krajem aprila nekoliko puta je produžavan i ističe danas. Srpska lista ponovila je da neće učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština i dok se sa tog područja ne povuku sve kosovske specijalne jedinice.

Koordinator Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je na istom panelu da je prijava Srpske liste na izbore na Kosovu „prvi test ;sporazuma iz Ohrida“. On je dodao da je čin nepredavanja liste simboličan, da samo odlaže realizaciju postignutog sporazuma čime produžava proces napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

„Prvo retorika mora da se promeni oko sporazuma, jer treba da se komuniciraju više benefiti nego problemi a onda i sve vezano za EU integracije. Svakako EU integracije će trajati jako dugo“, izjavio je Mijačić.

Izvršna direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević izjavila je da je danas ključan dan zbog roka za registraciju političkih subjekata i da se u slučaju da Srpska lista, koja se već izjasnila da to neće uraditi, ne kandiduje ne može da se očekuje da se izbori na severu Kosova održe.

Majer-Vifhauzen je rekao i da su lideri Srbije i Kosova u Ohridu 18. marta prihvatili sve odredbe aneksa za sprovođenje sporazuma i da treba da rade na njegovoj realizaciji korak po korak.

Panelu „Ništa između – Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“ organizovali su Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare