Nemec (EP): Nema više toliko strpljenja u Briselu, to kažem kao prijatelj Srbije

Vesti 18. jan 202312:33 223 komentara

Matjaž Nemec, poslanik Evropskog parlamenta, za N1 kaže da ukoliko srpska politika želi da bude deo evropske porodice mora da razmišlja kao i 27 zemalja, konstatujući da u Briselu nema više toliko strpljenja.

On navodi da bi Srbija bila što pre deo evropske porodice „treba da se dogovorimo da smo stvarno na istom putu“.

Pročitajte još:

„Dijalog je tu na prvom mestu i od Srbije se traži ako srpska politika želi da bude deo EU da razmišlja kao 27 zemalja“, navodi sagovornik N1, osvrćući se prvenstveno na rat u Ukrajini.

Konstatuje da nema više toliko strpljenja u Briselu. „To kažem kao prijatelj Srbije, govorim kao čovek koji želi da Srbija bude deo EU. Glavno pitanje je šta Srbija želi da odluči, kakav će biti srpski evropski put. Ako ima još poverenja u taj put“, dodaje.

Upitan dokle se stiglo u pregovorima Beograda i Prištine oko nemačko-francuskog predloga, Nemec kaže da Evropski parlament nema sve informacije o tome. „Mi bismo hteli da ceo region bude deo EU i mislim da je to najbitnije za saradnju i mir na Zapadnom Balkanu… Cilj i naša pobeda bi bila da se što pre, kao i BiH, Crna Gora i Severna Makedonija – tako i Srbija i Kosovo da budu deo evropske zajednice. Ja, kako neko ko dolazi iz Slovenije i zna kakve su prednosti biti deo ove evropske familije, hteo bih da živimo u jednoj zemlji kao što smo živeli u prošlosti“, navodi sagovornik N1.

Nemec će naredne nedelje posetiti Beograd i Srbiju u okviru nove runde međustranačkog dijaloga. Dobro je da imamo dijalog i između Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije i između partija u Skupštini, navod. Razgovaraćemo sa svima, videti da li ima kakvog progresa u dijalogu između partija u Skupštini, dodaje.

Evroparlamentarac ocenjuje da Srbija ima veliku mogućnost da uđe u EU što pre i da je zato dobro da postoji snažan dijalog. Doći ćemo u Beograd sa optimizmom da razgovaramo sa svima i videćemo kakav će biti progres u budućnosti, kaže.

U septembru smo razgovarali sa svima, imao kontakte sa svima, sa svima koji su hteli da razgovaraju (ne Dveri, Zavetnici i druge evropskeptične stranke) sa mnom i koje žele dijalog i mislim da je to većina partija u Skupštini, dodaje Nemec.

Upitan da li misli da vlast u Srbiji zaista ide u pravcu približavanja EU ili su samo u pitanju obećanja, Nemec kaže – lično mislim da da. „Nema više strpljenja da se čeka, u Briselu se želi jedan napredak u tom smislu“, ponovio je sagovornik N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare