Nenadić: Bolje da Vučićev sat pokloni Vlada, nego da se pitamo odakle mu za otkup

Vesti 18. sep 202314:47 48 komentara

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić ističe da po sadašnjem zakonu predsednik Srbije ne može da otkupi sat koji je u vlasništvu Republike Srbije. "Međutim, zanimljivo je što je Vučić rekao da će taj Zakon o sprečavanju korupcije da se izmeni do kraja godine", naglasio je.

Komentarišući odakle na ruci predsednika sat od hiljadu evra, Nenadić ističe „da su tu neke stvari jasne, ali neke nisu“ navodeći da se pomenuti sat zaista nalazi u katalogu poklona.

„U skladu sa odredbama tadašnjeg važećeg zakona, isto bi bilo i po sadašnjem, taj poklon je postao vlasništvo Republike Srbije i on bi trebalo da se nalazi u nekom trezoru Direkcije za imovinu Srbije. Međutim, postoji mogućnost da državni organi traže nešto da dobiju na revers i o tome odlučuje Komisija Vlade, tako da mi sada možemo da predpostavimo da su oni odobrili da predsenik nosi taj sat“, objasnio je Nenadić u emisiji „Studio Live“.

Prema njegovim rečima, po sadašnjem zakonu predsednik Srbije ne može da otkupi taj sat.

„Međutim, zanimljivo je što je Vučić rekao da će taj Zakon o sprečavanju korupcije da se izmeni do kraja godine, trenutno je u toku javna rasprava i tu se predviđa mogućnost da funkcioneri ako žele ili ako imaju neki poklon, posebno drag, da ga otkupe od države. Ono što je nepoznato jeste da li će se ta odrebda primenjivati i na ranije primljene poklone“, rekao je sagovornik N1.

Ali, kako navodi, postavlja se pitanje zašto bi on to radio, ako je taj poklon već vlasništvo Republike Srbije.

„Verujem da Vlada ne bi odbila predlog predsednika da se taj sat pokloni kome god i onda bi nas poštedeli razmišljanja i predsednika finansijskih razmatranja odakle sredstva za otkup“, objasnio je.

Nenadić ističe da procedura zapravo ne postoji.

„Ukoliko bi do otkupa došlo to bi moglo da bude predmet provere dva organa – jedna je Agencija za sprečavanje korupcije, a drugi organ je Poreska uprava“, istakao je Nenadić.

Skupocena garedorba savetnica predsednika Srbije, Nenadić navodi da su takođe predmet Agenicije za sprečavanje korupcije.

„Da, Agencija bi svakako trebalo da se oglasi o svemu ovome, jer to jeste slučaj koji zanima javnost. Kada je reč o savetnicama predsednika, one se takođe smatraju funkcionerkama i imaju dužnost da podnose izveštaj o imovini i prihodima“, rekao je sagovornik N1.

Na pitanje zašto Vučić često govori o nečemu što nisu njegova ovlašćenja, Nenadić smatra „da nije samo pitanje ko govori, mnogo je važnije ko odlučuje“.

„Do sada smo imali opravdanje da on o mnogo čemu govori kao predsednik vladajuće stranke, sada tog opravdanja više nema. Međutim, mnogo je bitnije pitenje ne ko samo govori, već ko donisi odluke. Mi vidimo da se mnogi u Vladi odriču onoga što su njihova ovlašćenja pozivajući se na autoritet predsednika. Tako da imamo situaciju koja je duboko pogrešna, kada je reč o funkcionisanju javnih instistucija koja ugrožava vladavinu prava u celini“, zaključio je Nenadić.