(Ne)najavljeni potez Prištine, Srbi sa severa Kosova kao „između dve prese“

Vesti 01. jul 202219:04 51 komentara

Na severu Kosova vlada zabrinutost lokalnog stanovništva posle izjave predsednika Srbije da prištinske vlasti spremaju progon, Srba i "novu Oluju protiv srpskog naroda". Retorika se ne stišava, premijerka Ana Brnabić kaže da su Srbi na "severu" stavljeni u kompleksnu situaciju i ponavlja reči predsednika Vučića da su se zapadne zemlje stavile na stranu Albanaca.

Da li je i Evropsku uniju, kao srpske zvaničnike, iznenadila odluka kosovske Vlade da ukine registarske tablice koje izdaju organi Srbije na Kosovu ili je bila unapred obaveštena? Portparol EU kaže – znao je za to zvanični Brisel, ali nije konsultovan.

POVEZANE VESTI

„Prema sporazumima iz Dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice ‘KM'“, kazao je Peter Stano, portparol EU.

Najnovije odluke Prištine o ličnim dokumentima i preregistraciji automobila stavljaju Srbiju u kompleksnu situaciju, a posebno Srbe na Kosovu i Metohiji, poručuje predsednica Vlade Ana Brnabić.

„Suština je stalno maltretiranje Srba, provokacije i stalni teror nad Srbima, a tim povodom niko ništa ne čini, daju saopštenje koje može biti verbalno oštrije ili manje oštro, ali u praksi ne znači ništa“, rekla je Brnabić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković konstatuje – kada kažete da je sada lopta u dvorištu Prištine po pitanju registarskih tablica, vi ste na neki način podržali tu odluku.

„A vidimo da je to juče najotvorenije uradio i Stano, koji je potpuno neverovatno, očigledno ne čitajući sporazume koje smo postigli, rekao da Priština ima pravo da ukida KM tablice. To je apsolutno netačno, a u najmanju ruku licemerno“, izjavio je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Reagujući na odluku prištinskih vlasti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak optužio zvaničnike Kosova da spremaju „progon“ srpskog stanovništva.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević ocenjuje – takva retorika ima veoma težak efekat na celo srpsko stanovništvo na Kosovu.

Dodaje, ono što radi kosovski premijer Aljbin Kurti je odmrzavanje zamrznutog konflikta.

„Dakle, on povlači vrlo konkretne poteze, jasno je da ima međunarodnu podršku i Srbi su u tom… to više nije sendvič, već je to zapravo kao dve najteže moguće prese, veoma je teško da u tom smislu funkcionišu. Sada je već u pitanju udar na dostojanstvo građana srpske nacionalnosti na Kosovu“, smatra Lazarević.

Napominje Lazarević – sada je već reč o udaru na dostojanstvo građana srpske nacionalnosti na Kosovu, a na pitanje šta mogu da urade konstatuje – ono što im bude dozvoljeno ili rečeno sa vrha.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare