Neobična profesorka književnosti: I audio knjiga je knjiga, nema jedinica za nepročitanu lektiru

Vesti 27. maj 202410:46 12 komentara

Anđelka Petrović je profesorka Srpskog jezika i književnosti u Matematičkoj gimnaziji i jedna od 35 nastavnika iz celog sveta, koji su dobili stipendiju Nobelovog muzeja za izučavanje promena u ljudskom mozgu.

Profesorka Anđelka je u životima svojih učenika sveprisutna, ali ne i dosadna. Kaže da je u tome uspela krećući „iz nesujetne pozicije“, sa stavom da je njen predmet „zadnja rupa na svirali“ učenicima Matematičke gimnazije.

„Kada sam tako postavila, ja sam se osećala rasterećenije. A onda su se poklopila moja interesovanja sa interesovanjima mojih učenika. Nisam samo fan društvenih mreža, već interneta i modernih načina učenja. Prepoznala sam da deca danas uče na drugačiji način. Teza da su gori ne stoji, oni samo uče na drugačiji način“, kaže profesorka Srpskog.

Objašnjava da su društvena mreže i internet uticali na to kako učimo, kolika nam je koncetnracija i koliko možemo da čitamo.

„Moji učenici koriste audio knjige i ja ih zbog toga ne stigmatizujem. I audio knjiga je knjiga“, naglašava sagovornica N1.

Među đacima je poznata i po tome što ne daje jedinice za nepročitanu lektiru, osim onima koji preskoče i knjigu našeg jedinog nobelovca „Na Drini ćurija“.

„Lektira je knjiga koja se po definiciji ne čita. U tom uzrastu prirodan je otpor dece ka onome što se nameće za čitanje. Kontinuirano davanje jedinica može samo da razvije revolt i strah, ali ljubav prema književnosti sasvim sigurno neće“, sigurna je profesorka.

Napominje da je „Derviš i smrt“ težak kada imate 18 godina, a sam glavni junak kaže da ima 40. Ali kada je u pitanju Evgenije Onjegin, situacija je drugačija.

„Trudim se da ono što čitamo prevedemo na ravan koju dete može da razume. Kada čitamo Evgenija Onjegina tu je u pitanju malo uzvraćena, malo neuzvraćena ljubav, što je njima poznato“, kaže profesorka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare