Neonacisti slavili Nedića u centru Beograda, antifašisti protestovali

Vesti 04. feb 202319:15292 komentara

U centru Beograda su se, uprkos apelima nevladinih oraganizacija policiji da to spreči, ipak okupili pripadnici neonacističke organizacije "Zentropa Srbija".

Pročitajte još:

Oni su se okupili na mestu smrti Milana Nedića, vođe kolaboracionističke vlade u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu, na uglu Simine ulice i Ulice kneginje Ljubice, javlja reporter N1 sa terena.

Bilo ih je oko 50, razvili su transparente i pevali pesme posvećene Nediću, a zapalili su i baklje. Skup je trajao oko 45 minuta, a sve vreme je bila prisutna policija, koja je razdavjala taj skup od skupa antifašista, među kojima su bile nevladine organizacije i pokret Ne davimo Beograd.

Izvor: N1

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava izjavila je da smo svedočili tome da zakon o zabrani manifestacija koje služe promiciji fašizma zapravo ne važi.

„Policija je večeras zapravo bila ovde da čuva skup ljudi koji podržavaju fašizam i slave nacističkog kolaboracionistu Milana Nedića“, rekla je Sofija Todorović.

Ističe da prema zakonskoj regulativi ovakve manifestacije moraju da budu zabranjene.

„Mi smo se ovome usprotivili zato što smatramo da antifašistička tradicija Srbije i Beograda ne treba da nam dopusti da se ovakve stvari događaju“, rekla je Todorović.

„Zentropa“ je međunarodna neonacistička organizacija koja ima aktivnosti u gradovima širom Srbije, a sumnja se da su upravo oni napali lokal Crni ovan u Novom Sadu, u kom se okupljaju pristalice antifašizma.

Komentari

Vaš komentar