„Neprimerena ilustracija“: Izjava Vučića o kukavicama i šamaranju za vreme škole

Vesti 29. maj 202315:57 81 komentara
Printscreen: Pink

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Pink je „neprimerena ilustracija“ koja pokazuje koren našeg problema, a to je relativizacija nasilja u javnom prostoru, kaže Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

Nasilje je zapravo relativizovano do te mere da su ovakve stilske figure postale nešto uobičajeno, rekla je Selaković za portal N1.

„U takvim okolnostima, nijedna aktivnost, nijedna mera vlade – razoružavanje, bilo šta od ovoga što se najavljuje kao neka vrsta intervnecije – neće raditi, ako nam je okruženje koje stvaramo takvo“, kaže ona.

Predsednik Srbije je dan ranije na TV Pink, upitan da prokomentariše izjave „da će vas juriti po ulicama“, rekao da takve pretnje obično „iznose oni koji su najgore kukavice i koji nisu imali ni pokušaj šamaranja tokom školovanja“.

Ova izjava privukla je osudu dela javnosti u kontekstu masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, kada je maloletnik ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja.

Selaković kaže da je Vučićeva izjava pokazatelj da „sve ovo što nam se desilo u poslenjih mesec dana nije posledica nečega što se dešava u jednoj, tri ili pet godina“.

Problem je, kako kaže, što se to prenosi u ponašanje i praksu, a ljudi koji iznose stavove u javnom prostoru se ponašaju potpuno neodgovorno.

Upravo bi najviši državni funkcioneri trebalo da imaju najviše odgovornosti i da nikad ne dođu u situaciju da se koriste tom terminologijom, ističe Selaković.

„Onda samo daju primer drugima“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare