(Ne)rado Srbin ide u vojnike: Vojni rok ponovo tema – populizam ili potreba?

Vesti 29. jan 202119:41110 komentara

Posle sastanka vojnog vrha, predsednik Srbije i ministar odbrane još jednom su pokrenuli pitanje obaveznog služenja vojnog roka, ali bez konačne odluke. Nebojša Stefanović je, kako kaže, za, i to, objašnjava, zbog jačanja snage vojske, patriotskog duha i vaspitanja mladih. Nekadašnji ministar odbrane Boris Tadić odgovara: čist populizam, jedina prava vojska je profesionalna vojska.

Čizma glavu čuva, a vojnička čizma joj već neko vreme komanduje zabunu. Zamrznuta 2011. obaveza služenja vojnog roka, po ko zna koji put vadi se iz frižidera, tek tako.

„Pa o tome ćemo da razgovaramo, o tome ćemo da otvorimo široku raspravu u javnosti u narednim godinama ili mesecima kako hoćete“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministru nisu potrebni ni meseci, ni godine. On hoće. Stefanović objašnjava: pod jedan: vraćanje obaveznog vojnog roka nikako ne znači povlačenje profesionalaca, pod dva: prigovor savesti je odluka manjine i pod tri: državi je važno da jača patriotski duh.

Povezane vesti:

„Hoćemo da učimo naše mlade ljude i kako izgleda ponos i dika naše zemlje, što jeste naša vojska, da nauče nešto o istoriji naše vojske, o našoj patriotskoj tradiciji, da slušaju himnu naše zemlje svakoga dana, da se vrati disciplina, ali i da nauče nešto što je vrlo važno i za budućnost kako se koristi oružje“, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

„To što priča sadašnji ministar odbrane je čist populizam i potpuna besmislica, ali nije prvi put da vlasti u Srbiji neguju ono što možda i većina u tom trenutku očekuje“, smatra bivši ministar odbrane i lider SDS Boris Tadić.

Nekadašnji ministar odbrane objašnjava da vojska u kojoj građani služe rok, gotovo da više ne postoji nigde u svetu.

„Većinom su se zemlje opredelile za profesionalizaciju vojske, jer su takve vojske jeftinije, a mora se voditi računa o budžetu i efektivnij,e imaju viši stepen korisnog dejstva“, rekao je Tadić.

A kod smo kod cene, predsednik države za odmrzavanje obaveznog vojnog roka ima jasnu računicu.

„To samo u objektima i obezbeđivanju hrane košta preko osam milijardi, računajte samo 70 miliona evra, pa na to i primanja za vojnike, ako je 20 hiljada, onda je to još 1.5 1.6…1,2 milijarde, ako date 30 hiljada onda je to 1,8-1,9 milijardi“, kaže Vučić.

Predsednik je najavio da će se novac ove godine, ipak i pre svega, trošiti na elektronsko ratovanje – kupovinu bespilotnih letelica i radarskih sistema, a obećao je i povećanje plate zaposlenima u vojsci.

Komentari

Vaš komentar