Nestašica leka za terapiju kancera – doza košta 47.000, potrebne dve nedeljno

Vesti 05. avg 202219:40 > 19:44 25 komentara

Penzioner iz Niša Vasilije Daković, pacijent UKC-a poslednje četiri godine, kaže da je od početka jula terapija koju mora da prima zbog kancera neredovna, jer u niškom Kliničkom centru nema leka Velkejd. Samo jedna od osam mesečnih doza košta više od 40.000 dinara, pa nadležne pita ko može da kupi taj lek, a i zašto bi - jer je na listi. Iz UKC poručuju da je nabavka u toku.

„Nisam član nijedne stranke, odmah da vam kažem. Ali sam bolestan“, počinje priču Vasilije Daković.

A bez leka je.

Redovna terapija koju godinama prima zbog vrste kancera od početka jula više nije redovna. Lek u ovom periodu tri puta nije primio, a jednom je kupio sam. Jedna doza košta 47. 000 dinara. Po objašnjenje je išao i do centralne apoteke UKC Niš.

„Gde su maltene počeli da viču na mene šta ću ja ovde. Kaže to je naše. Ne, to je naše gospođo. Direktorka me nije ni saslušala. Došao sam da pitam kad će biti Velkejda, da li će ga biti, da jednostavno mi bolesnici znamo, 99,9 odsto nas koji se lečimo u dnevnoj bolnici hematologije nema sredstva da izdvaja 47.000, puta dva nedeljno. Sad vi vidite koliko je to para“, kaže Daković.

To je 376.000 dinara za uobičajeni četvoronedeljni ciklus terapije.

Daković je zato oštar prema nadležnima, a pun hvale za sestre i lekare u dnevnoj bolnici.

„Ispada da je njima teže kad nema leka da saopšte bolesniku, nego nama“, govori on.

A to, kaže, često moraju da rade. Svedoči da su juče morali – bez leka po koji je došao, da vrate pacijenta u Kosovsku Mitrovicu. Bez leka je, da je on to video, otišla i žena iz Surdulice i još jedna iz Vranja.

„Saopštili su joj da nema leka. Žena je udarila u plač. A ona je u poodmaklijem stadijumu od mene. Ona je nepokretna. I šta sad ona da radi“, pita Daković.

Da čeka. Iz UKC-a sada kažu da je nabavka u toku.

Direktor Zoran Perišić početkom jula je u telefonskom razgovoru rekao da nema nestašice citostatika. Sada, mesec dana kasnije, mejlom odgovaraju da oni nisu adresa za pitanja, već RFZO, a da je nabavka u toku.

U obrazloženja Daković ne veruje. Pravnik u penziji kaže da je i sam radio javne nabavke, pa podseća da je lek na listi i za njega obezbeđen novac u budžetu.

„To je stvarno stravično. Ja ružniji izraz ne mogu da upotrebim jer je to za javnost. Gospoda koja tvrde da smo u zlatnom dobu neka helikopterom bace malo para i za lekove. Sram ih bilo“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare