Nestorović: Ne znamo gde je uhapšeni aktivista, policija nam ne daje informacije

Vesti 27. sep 202213:54 8 komentara

Poslanik koalicije Moramo-Zajedno i aktivistkinja Danijela Nestorović izjavila je u emisiji N1 Studio Live da su pripadnici policije uhapšenog aktivistu iz Majdanpeka Vladimira Božovića odveli u nepoznatom pravcu, i da sada ni ona, prijatelji niti njegov advokat ne znaju gde se on nalazi. "Optuživati aktiviste koji iz čistog entuzijazmja brane nešto što je simbol njihovog grada je kriminal 'par ekselans'", istakla je Nestorović.

Podsetimo, situacija u Majdanpeku usložnjava se iz dana u dan. Prema poslednjim informacijama, policija u Majdanpeku podneće krivičnu prijavu protiv aktiviste zbog sumnje da je opasnim oruđem ugrozio četvoricu radnika kompanije Ziđin Koper, to je saopštila lokalna policija.

Povezane vesti

„Jedno od osnovnih pitanja koje smo prosledili policijskim upravama u Boru i Majdanpeku, i tužilaštvu u Negotinu, je zbog čega se on sve tereti. Oni su iz njima znanih razloga odredili zadržavanje od 48 sati. Takođe, ne znamo zašto je Božić saslušavan skoro devet sati u svojstvu građanina. Vrlo je precizno i jasno definisano u Zakonu u krivičnom postupku da kada lice bude privedeno, to najduže može da traje do četiri sata“, rekla je Nestorović.

Prema njenim rečima, može da se nasluti u ovom slučaju da se radi o nekom vidu pritiska na aktiviaste i odbornika koji se bore za očuvanje svog grada, svog ličnog identiteta i prirode.

„Nemamo nikakve pozdane informacije gde se Vlada tačno nalazi. Branilac koji je angažovan da ga zastupa, takođe nema informaciju gde je on trenutno. Policijski inspektori prvo nisu znali da li mu je uopšte određen pritvor, jer nisu znali koje krivično delo da mu stave na teret. Kasnije smo saznali da su prilikom izdavanja naloga o pretresanju stana Vladi zapravo stavili na teret  lake telesne povrede i izazivanje opšte opasnosti, što je van svake pameti“, istakla je gošća N1.

Dodaje da je privođenje ovog aktiviste prošlo uz grubo kršenje zakonskih odredbi.

Govoreći o napadu na kineskog radnika, naglašava da su aktivisti u Majdanpeku to saznali iz medija, kao i da se policija nije do sada oglašavala, pa se ne zna da li je Božović uhapšen zbog tog incidenta, ili se radi o incidentu koji se desio pre dva dana, na samoj Starici, kada je navodno povređen radnik koji je sedeo u bušilici.

„Ja ne sumnjam da je mašina zapaljena. Ja sumnjam u to ko je to uradio. Sve mi ovo izgleda kao neki vid opstrukcije i guranja prsta u oko ljudima da bi im se poručilo: ‘Ovo su ti aktivisti zbog kojih ćete ostati bez posla’. To je jedan jako loš scenario koji gledamo ovde zadnjih 12 godina. Oni imaju svoje režisere, svoje filmske scenarije, i bukvalno to prezentuju narodu“, naglašava Nestorović.

Ona je objasnila da aktivisti u doba kada je zapaljena mašina kineske korporacije uopšte nisu bili u kampu na Starici, jer se noću ne rade miniranja niti građevinskih radova, pa nemaju potrebe da borave tamo.

„Ono što ovde posebno zabrinjava je to što država pokušava da sprovede strateško prijateljstvo sa Kinom na ovaj način. Mi kao poslanici nemamo ništa protiv da se ova zemlja razvija u tom smislu i sarađuje strateški sa određenim stranim kompanijama, ali ne na ovaj način, i ne na ovako grubo kršenje zakonskih odredbi. Svoj narod se stavlja u drugi plan, dok se strane kompanije štite kao da su u svojoj državi“, zaključila je Nestorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare