(Ne)vidljivi kilometri: S računice o putevima, predsednik prešao na – pruge

Vesti 15. jan 202319:17 37 komentara

U nedelji za nama predsednik Srbije obilazio je nedovršene puteve i pruge. Kada je zapelo sa računicom koliko je puteva i kada izgrađeno Aleksandar Vučić prebacio se na pruge i građanima saopštio da novih kilometara pruga nije bilo od 1976. godine pa do dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Tačno je da se od 2003. pa narednih desetak godina radilo, prema podacima iz Železnica Srbije, na remontima i modernizacijama pruga, baš kao i sada. Moralo je, dakle, i da se obnovi ono što je uništeno u bombardovanju Srbije kada je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić bio takođe na vlasti. Isti čovek sada saopštava građanima:

„Kad vam slažu za broj puteva i kilometre puteva pa kad im pokažete da iz glave znate kako to izgleda, o prugama niko i ne govori, jer pruge nisu postojale, bukvalno nisu postojale“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Učini se tako jedan dan da pruga pre Vučića nije ni bilo, ali onda sledeći dan upravo na pruzi predsednik ipak pojasni.

„Između 1976. do 2012. nije podignut nijedan kilometar pruge, nijedan u 36 godina“, dodao je.

Ono što svako može da vidi u podacima je da su da su, na primer 2011. godine, na osnovu sporazuma „Železnice Srbije“ i „Evropske banke za obnovu i razvoj“, započeti radovi na izgradnji dvokolosečne pruge na Koridoru 10, na trasi deonice Gilje–Ćuprija–Paraćin i to gradnjom novog mosta. A odatle isto, samo rekonstrukcije i modernizacije srpskih pruga i, ipak, jedan novi kolosek do Pančeva uz ruski kredit u doba Tomislava Nikolića 2013. godine.

„Indirektan uticaj je privlačenje međunarodnih tranzitnih tokova što će doneti značajan devizni priliv Železnicama Srbije samo iz tranzita“, kazao je tada Nikolić.

Deset godina kasnije, čak i ministri u Vladi Srbije koji su bili u vlasti onda kada navodno nije izgrađen nijedan kilometar pruga, javno na televiziji pričaju da je značaj razvoja saobraćaja uvideo zaista tek Aleksandar Vučić.

„Pošto je predsednik Vučić prvi srpski predsednik, prvi srpski lider koji je razumeo značaj saobraćajne infrastrukture… predsednik Vučić čija je politika za narod, razume da je to najvažnije našem narodu“, kazao je ministar Goran Vesić.

Građanima Srbije jeste jedan od prioriteta da imaju put i prugu, ako može brzu, ali i da oni budu na vreme ili određenom obećanom roku, jer u suprotnom ti isti građani plaćaju penale. Kontrolu rokova i koliko šta košta trebalo bi da vrši opozicija, ocenjuju politikolozi

„Ona treba da kritikuje kad on kaže ‘auto-putevi’. Dobro, da vidimo rokove kad ste sve to obećali i koliko to košta, a ne zašto se Vučić slika na auto-putevima. Hvala Bogu, nek se slika“, navodi Cvijetin Milivojević.

Tim povodom nova fotografija nas očekuje bar sa pruge, kako najavljuje predsednik, 2025. godine.

„Znate šta to znači – za manje od dve godine ići ćete Beograd-Subotica za sat i 5 minuta“, rekao je Vučić.

Pa sad ovaj rok zapamtite, a sve ostalo će predsednik Vučić pokazati i dokazati. Da je, kako kaže, najviše sazidao i napravio, kao da sam zida, još koliko sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare