Newsnight: Gde god nađeš zgodno mesto ti zgradu posadi?

Vesti 20. feb 202416:16 0 komentara
N1

Stanari novobeogradskih blokova, koji se protive izgradnji stambenog objekta na zelenoj površini, ponovo izlaze na ulice!

U bloku 63 najavljena je gradnja kompleksa od skoro 40.000 kvadrata na mestu zelenih površina. Već je počelo ograđivanje prostora i obeležavanje površine na kojoj bi gradnja trebalo da počne. Ukoliko protivljenje stanara ne uspe, u ovom delu Novog Beograda biće podignut stambeno – poslovni kompleks od 10 spratova, sa podzemnom garažom na tri nivoa.

Da li se u Srbiji planski gradi, šta je važnije – kvadrat po visokim cenama ili parkovi, i kome? Zašto se zelene površine pretvaraju u betonske? Zbog čega to nije samo situacija u gradovima, nego slične primere vidimo i na planinama? Kako je i Zlatibor postao betonska planina? Sve su ovo pitanja za naše goste – bivšeg gradskog arhtitektu Beograda Đorđa Bobića, jednog od oganizatora protesta u Bloku 63 Jovana Vukovića i Vladana Sinđića iz organizacije Libergraf u Užicu.

Viši sud u Londonu razmatra poslednju žalbu na koju Asanž ima pravo. Za njim je u Americi raspisana poternica zbog optužbi za špijunažu i najveća zaprećena kazna za to delo je 175 godina zatvora. Slučaj protiv njega je pokrenut zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata 2010. i 2011. godine, a američke vlasti smatraju da je prekršio zakon i ugrozio živote drugih. Asanž smatra da su optužbe politički motivisane. Šta mu sledi, vraća li se u Ameriku, pitamo profesora novinarstva Aleksandra Kocića na univerzitetu u Edinburgu, i politikologa Đorđa Trikoša.

Dan je socijalne pravde. Jesmo li zaboravili šta ona znači? I čega treba da se setimo, ne samo danas, već i ostalih dana u godini? Gost Newsnight-a biće profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Ko su oni za koje se socijalna pravda ne podrazumeva samo 20. februara? Kako su svojim primerom pokazali da nije teško setiti se i pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Više u priči našeg Miloša Đošića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!