Newsnight: O nasilju prema porodiljama u zdravstvenim ustanovama, večeras u 21h

Vesti 22. sep 202215:55 0 komentara
N1

O nasilju kojem su izložene prilikom porođaja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji dve žene progovorile su početkom godine. Četiri meseca kasnije, advokaticama koje su prikupljale podatke o akušerskom nasilju stiglo je čak 200 prijava. To je bio jasan signal da u Srbiji postoji sistemski problem u porodilištima širom zemlje.

U prvom velikom izveštaju o ovoj vrsti nasilja žene tvrde da se na njih u porodilištima viče, da ih lekari i sestre vređaju, ponižavaju, da im se preti šamarima, probijanjem stomaka i materice.

Koja porodilišta su porodilje prepoznale kao najnehumanija? Kakvim traumama su bile izložene i koje korake bi zdravstveni sistem trebalo da preduzme kako bi se to promenilo? U analizi reporterke N1 Vanje Đurić.

Konkurs za dobijanje pete nacionalne frekvencije još uvek traje. Među prijavljenim televizijama našla se i javnosti nepoznata TV2. Reč je o mađarskoj televiziji, kako se tvrdi, u vlasništvu školskog druga Viktora Orbana. Ova televizija je poslovanje već proširila na Sloveniju, ali to nije jedina investicija u medije iz regiona ljudi bliskih Viktoru Orbanu i stranci Fides.

Kakvi interesi se nalaze u pozadini mađarske medijske ekspanzije na Balkanu? U prilogu Nemanje Milosavića Aleksića.

O političkim i društvenim aktuelnostima razgovaraćemo sa glumcem Branislavom Trifunovićem, dobitnikom priznanja na Filmskim susretima u Nišu za ulogu u novom filmu „Gejm“. On je naš gost.

Emisiju vodi Miloš Milovanović.