Newsnight od 20h: Od stereotipa do zločina iz mržnje – kako izgleda biti Rom u Srbiji?

Vesti 12. feb 202414:14 0 komentara
N1

Vređanje, nasilje, podsticanje stereotipa - sve to romska zajednica trpi i od strane građana, ali i od strane vlasti, organa reda i poslanika.

Tokom konstituisanja novog saziva parlamenta narodni poslanik Branimir Nestorović izgovarao je „Cigani. Ciganija“ poslanicima opozicije. Branimir Nestorović se u telefonskom razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem, izvinio.

Prošle godine izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u vezi Roma, odnosno njegovi navodi da Romi ne mogu da se integrišu u zajednicu ako to sami ne žele, i izazvala je veliku pažnju javnosti, a Romska partija je protiv gradonačelnika podnela krivičnu prijavu. Šapić je tada ostao pri svojim izjavama uprkos krivičnoj prijavi.

Za vikend je policija upala u romsko naselje-tražeći NN lice i fizički i verbalno napala građane. Kako se navodi u saopštenju Unije Roma Srbije – prema izveštajima s terena, policijska racija nije samo bila deo redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo. Članovi zajednice svedoče o policijskom nasilju koje uključuje fizičko zlostavljanje, pretnje i verbalne uvrede usmerene na nacionalnoj osnovi.

I tu se ne završava. Svi se sećaju primera glumca Dragana Maksimovića koji je pre 23 godine nasmrt pretučen, jer su napadači mislili da je Rom. Za zločin niko nije kažnjen – godinama nakon tragedije ubice nisu identifikovane.

Pre 27 godina ubijen je i romski dečak Dušan Jovanović. Do smrti su ga pretukla dvojica pripadnika neonacističkog „skinhead“ pokreta, svega nekoliko metara od zgrade u kojoj je živeo. Beograd skoro tri decenije posle ubistva Dušana Jovanovića nema zvanično obeležje nastradalom romskom dečaku.

Kako izgleda život romske zajednice u Srbiji? Koliko su česti zločini iz mržnje? Koliko te zločine podstiču i stereotipi koji opstaju u našem društvu?

O svemu tome razgovaramo sa Stevanom Gligorinom, iz organizacije Opre Roma Srbija, Milenom Vasić, pravnicom iz Yukom-a, i mladim piscem Metijem Kamberijem.

Newsnight specijal večeras od 20 časova, sa Milošem Milovanovićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!