Nezavisni kandidati u Novom Sadu preuzeli nekoliko saveta mesnih zajednica

Vesti 14. jun 202110:40 > 19:52 33 komentara

Srpska napredna stranka će i u naredne četiri godine kontrolisati gotovo sve savete mesnih zajednica u Novom Sadu. Međutim, posle dugo godina, u njima će sedeti i nezavisni kandidati.

Kako piše 021.rs, u Mesnoj zajednici „Ivo Andrić“, prema nezvaničnim informacijama, Savet su preuzeli nezavisni kandidati, jer je pet kandidata uspelo da sakupi dovoljnu podršku građana. Ostala četiri člana biće predstavnici SNS. U Savetu će biti samostalni kandidati Predrag Milošević, Đorđe Obrenović, Aleksandra Tadijin, Dejan Nemec i Marija Mladenović.

Povezane vesti

„Smena vlasti“ dogodiće se i u Savetu Mesne zajednice „Liman“, gde čak sedam od ukupno 11 članova čine samostalni kandidati. Tako u Savet ulaze Nataša Matijević, Miodrag Živančev, Dragoljub Perković, Ozren Lazić, Vladimir Ilić, Nenad Petrović i Pavle Bikicki.

Naprednjaci nemaju razloga za slavlje ni na „Limanu 3“, gde je od 11 mesta čak osam pripalo onima koji nemaju člansku kartu vladajuće partije. Limance će, između ostalog, predstavljati Hana Ljiljak, Višnja Baćanović, Marina Živaljević, Dijana Kaćanski, Branka Malinović Eremija, Danijela Bugarski, Nemanja Arađanski Rajkov i Svetozar Janković.

Prema prvim informacijama, u Savetu MZ „Dunav“ nalaziće se dvoje samostalnih učesnika, Aleksandra Mišić Aliov i Nikola Asurdžić, dok je ostalih devet iz redova SNS.

Građani su imali delimičnog uspeha i u MZ „Sava Kovačević“ na Rotkvariji, gde je glasalo više od 700 građana. Od četiri u Savet su ušla dva nezavisna kandidata, dr Aleksandra Fejsa Levakov i Svetlana Kovačević, dok je SNS dobio devet članova.

Jedini nezavisni kandidat u MZ „Sonja Marinković“ Aleksandra Malešević Zobenica, uspela je da sakupi dovoljan broj glasova i uđe u Savet.

Za sada nema potvrđenih rezultata za ostale mesne zajednice. Ono što je primetno jeste veća izlaznost u odnosu na ranija glasanja za najniži nivo vlasti.

Prema informacijama 021.rs, samostalni kandidati nisu uspeli da uđu u savete mesnih zajednica na Telepu, kao ni na Grbavici, u MZ „7. juli“. Sličan scenario bio je i u MZ „Prva vojvođanska brigada“.

U MZ „Gavrilo Princip“ na Novom naselju pobedili su kandidati SNS sa oko 900 glasova, dok je sedam nezavisnih kandidata imalo po 400 glasova.

U MZ „Jugovićevo“ na Detelinari je glasalo 1.185 građana, a prošlo je devet kandidata SNS koji su imali više od 600 glasova, dok je devet građanskih kandidata imalo između 250 i 300.

Slično je bilo i u Sremskoj Kamenici, gde nijedan od osam nezavisnih kandidata nije prošao. Na glasanju su SNS kandidati dobijali oko 1.500 glasova, a građanski oko 300.

U Petrovaradinu je bilo zanimjivo, jer je samostalni kandidat Predrag Antonić uspeo da sakupi čak 845 glasova, ali se to pokazalo nedovoljnim za borbu protiv logistike vladajuće stranke, čiji su kandidati imali u proseku 1.800 glasova.

Dugo godina Novi Sad nije imao ovako „živu“ kampanju za mesto u Savetu mesnih zajednica. Građani su se organizovali preko društvenih mreža, te pozivali komšije da im pomognu da „vrate mesne zajednice“ Novosađanima. Na sve to je odgovorila i Srpska napredna stranka, koja je nastupila prilično snažno, vodeći pozitivnu kampanju za svoje kandidate, te negativnu uperenu prema protivnicima na ovim izborima.

Komentari (33)

Vidi sve komentare