Ni SPC, ni Ministarstvo kulture, Mirović, Pastor ne reaguju na diskriminaciju N1

Vesti 05. jan 202119:56 > 20:17 65 komentara

Ni dan pošto je televiziji N1 Eparhija bačka zabranila ulazak u crkvu u Srbobranu i izveštavanje sa obeležavanja godišnjice Racije, nema reakcije ni Srpske pravoslavne crkve, niti najviših pokrajinskih zvaničnika koji su tom javnom događaju prisustvovali. Novinarska udruženja poručuju da su mešanje crkve u političke prilike i diskriminacija medija nedopustivi.

„N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije bačke, tačka“, rekao je sekretar Eparhije bačke Vladan Simić.

Povezano:

Stavio tačku i predložio da se žalimo Vodovodu. Stavili smo, ipak, zarez, i pisali SPC – šefu kabineta Patrijarha, kancelariji Sinoda i informativnoj službi. Diskriminacija na ulazu u portu crkve u Srbobranu, ni način na koji N1 izveštava, za sada, nisu obrazloženi.

Iz NUNS-a poručuju da se crkva odavno otvoreno meša u političke prilike. „Ukupna atmosfera je takva da je N1 u javnom prostoru, preko režimskih medija, označen kao „strani faktor“ i „produžena ruka Amerike“ i vidimo da i SPC, odnosno Eparhija bačka to prima zdravo za gotovo“, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

„Tačka. To izgovara visoki predstavnik crkve koji se oseća dovoljno moćnim da u prisustvu najviših predstavnika pokrajinske vlasti to izgovori i da mu se niko ne suprotstavi. Poštujem autonomiju crkve, ali ne može se zaobići odgovornost i ćutanje Pastora i Mirovića koji su pristali da godišnjicu Racije kao događaj od javnog značaja obeleže na mestu gde se selektivno puštaju mediji. I gde se stavlja ovakva vrsta tačke. Znam da je crkva moćna i uticajna, ali znam i da je Republika Srbija sekularna država u kojoj važe Ustav i medijski zakoni koji definišu šta je javni interes“, naveo je urednik javniservis.net Veran Matić.

Najviši predstavnici pokrajinske vlasti i danas ćute. Pisali smo i Ministarstvu kulture i informisanja, za sada, bez odgovora.

Sociolog religije Slobodan Sadžakov kaže da se radi o još jednom primeru sužavanja medijskih sloboda. „Svi koji znaju kako funkcioniše Eparhija bačka, koliko je stroga hijerarhija i koliko se za mnogo manje stvari mora tražiti odobrenje episkopa Irineja, jasno im je da ovo nije moglo da se desi bez njegove saglasnosti ako ne i njegove direktive“, navodi Sadžakov.

Inače, nikom od ostalih novinara kojima je dozvoljeno da izveštavaju sa obeležavanja godišnjice Racije nije smetalo što njihovim kolegama ne daju da rade svoj posao.

UNS-u, koji je takođe pozvao Mirovića i Pastora da se izjasne, u Vladi Vojvodine je rečeno da se N1 jedina nije prijavila.

Međutim, u najavi događaja i pozivu iz Pokrajinske vlade, ne piše da je potrebna akreditacija – tražilo se samo prijavljivanje telefonom onih novinara koji će koristiti organizovani prevoz do crkve. Piše i „pozivamo vas da izveštavate“ ili ni to nismo dobro pročitali.

N1

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare