„Nije šala, nije fora, ne damo našeg direktora“: Protest u Omoljici zbog smene

Vesti 29. jan 202314:1442 komentara

Direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" u Omoljici Vladimir Ristić smenjen je sa te pozicije iako je na konkursu dobio ubedljivu podršku nastavničkog veća. Školom bi od sutra trebalo da rukovodi v.d. direktorka koju niko do sada nije upoznao, a sa takvom odlukom resornog ministarstva ne slažu se ni roditelji ni deca. Zato su u toku prepodneva u centru Omoljice organizovali protest.

Nije šala, nije fora, ne damo našeg direktora – tako glasi natpis na jednom transparentu koji se mogao videti na protestu u centru Omoljice.

Protest je organizovan zato što je direktor OŠ „Dositej Obradović“ u tom mestu Vladimir Ristić smenjen na dan školske slave Sveti Sava, posle dva mandata provedena na toj funkciji, bez obzira na ubedljivu podršku nastavničkog veća.

„Na legalno sprovedenom konkursu za reizbor direktora, on je odbijen u Pokrajinskom sekretarijatu i imenovan je novi vršilac dužnosti koji treba da preuzme školu od sutra. Obrazloženje Pokrajinskog sekretarijata je bilo da ne posedujemo licencu za rad direktora, iako to, prema mišljenju Ministarstva prosvete nije eliminacioni uslov za izbor direktora niti po zakonu. Mi ni ne znamo ko rukovodi školom, jer koleginica koja treba to da preuzme se nije pojavila na primopredaji u petak tako da mi niti smo imali neki kontakt, niti je mene kontaktirala ona ili bilo ko da me pita šta kako to treba da bude, tako da je taj oblik uznemirenosti potpuno opravdan. Sam sam zabrinut, ne znam ko dolazi u školu, ko će rukovoditi“, kaže Vladimir Ristić.

Peticiju za ostanak direktora potpisalo je 1.700 meštana, koliko ih nije izašlo ni na izbore.

„Želimo da ostane uz nas i sa nama, jer se pokazalo prethodnih osam godina da je škola postigla neverovatno dobre rezultate, škola je druga kuća našoj deci i želimo da tako i ostane“.

„Došli smo da podržimo direktora Ristića zato što smatramo da je on najbolji za naše selo“.

„Došao sam da podržim čoveka koji treba da bude ovde gde jeste i koji je zaslužio da bude ovde i svojim radom je doprineo da osnovna škola u Omoljici bude klasa. Čovek koji je uradio dosta toga da je vidljivo, rezultati se ne mogu sakriti“.

„Smatram da je on dosta učinio za ovu školu i uradio. Imam dvoje dece, starije je sedmi razred, mlađe je četvrti i sva deca ga vole i obožavaju, kao što možete i da vidite, sva su deca došla tu“, kažu okupljeni za N1.

Ukoliko nijedna od nadležnih institucija ne bude reagovala na zahtev roditelja da se, umesto nametnutog v.d. direktora škole, na tu poziciju vrati direktor Vladimir Ristić, kažu da ce započeti štrajk i da decu neće slati u školu.

Komentari

Vaš komentar