Nikola Božić novi direktor Istraživačke stanice Petnica

Vesti 19. maj 202116:21 > 16:239 komentara
Izvor: Petnica.rs

Upravni odbor Istraživačke stanice Petnica na svojoj redovnoj sednici doneo je odluku da za novog direktora ove prestižne evropske institucije za dodatno naučno obrazovanje mladih imenuje Nikolu Božića, dosadašnjeg programskog direktora.

Na istoj sednici kojom je predsedavala dr Tanja Adnađević prihvaćena je molba dugogodišnjeg direktora Petnice Vigora Majića o povlačenju sa tog položaja. Vigor Majić će i dalje ostati u Istraživačkoj stanici na poziciji savetnika.

„Upravni odbor je nakon višemesečne procedure na mesto direktora Petnice imenovao Nikolu Božića, dosadašnjeg programskog direktora Petnice. Božić se više decenija bavi obrazovanjem, kao i popularizacijom i promocijom nauke. Organizovao je više desetina obrazovnih programa za studente, učenike i nastavnike. Postavio je koncepte uspešnih interdisciplinarnih programa koji povezuju različite naučne discipline. Inovirao je pristup u obrazovnom radu sa nastavnicima. Bio je urednik rubrike Nauka na B92 Internet portalu, i glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja časopisa Popular Science“, kaže se u saopštenju.

Autor je knjige za decu „Astronomija“ (Kreativni centar), za koju je dobio i književnu nagradu „Neven“ za najbolju dečju knjigu u oblasti popularne nauke (2013). Piše naučno popularne tekstove i drži popularna predavanja. Govornik je na TEDx događajima.

„Takođe je član je stručnog tima srpskog izdanja magazina „Nacionalna geografija“. Povodom postignutih rezultata na polju promocije i popularizacije nauke od Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja je dobio plaketu “Milutin Milanković” (2010). Premijer Francuske Republike 2018. godine odlikovao ga je ordenom i imenovao ga je za viteza u redu Akademskih palmi, odajući mu tako priznanje za njegovu posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, u Petnici je Božić od svojih srednjoškolskih dana, gde je bio polaznik na seminarima astronomije. Nakon toga nastavlja angažman kao mlađi saradnik, da bi bio i rukovodilac seminara astronomije. Svoj puni profesionalni angažman u Istraživačkoj stanici započinje 2008. godine kao rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka, da bi 2017. godine bio izabran za programskog direktora.

„Vigor Majić ostaje u Petnici na novom radnom mestu savetnika, kako bi u narednim godinama bio prisutan svojom energijom, idejama, entuziazmom, iskustvom i znanjem, i da bi sve Petničare motivisao i inspirisao“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar