Nikola Krstić: Deklaracija Svesrpskog sabora replika donošenju rezolucije UN o Srebrenici

Vesti 10. jul 202415:14 14 komentara

Uoči obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, u Srbiji se kreira atmosfera koja služi tome da građani izgube želju da saznaju šta se dogodilo u julu 1995. godine, iako bi, da to žele, o tome mogli lako da se informišu. Svesrpski sabor je replika donošenju rezolucije UN o Srebrenici, izjavio je novinar Nikola Krstić.

„Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, protivimo se njegovom urušavanju, posebno dovođenju u pitanje ingerencija RS“, izjavila je juče u parlamentu RS predsednica Nardone skupštine Ana Brnabić.

Brnabić je navela da pred poslanicima Skupštine RS stoji nedugo nakon što je taj parlament usvojio deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. To je izjavila dva dana pred 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, koji deo javnosti u Srbiji naziva zločinom, ali ne i genocidom.

„Ono što se desilo u Srebrenici 1995. godine, u Srbiji može da se interepretira kako hoće, ali to je bio genocid. Uostalom, sada se i na međunarodnom nivou 11. jul zvanično obeležava kao sećanje na žrtve genocida u Srebrenici“, rekao je za N1 novinar Nikola Krstić.

On je ocenio da Svesrpski sabor i deklaracija koja je tom prilikom donesena „služe kao replika na izglasavanje rezolucije Generalne Skupštine UN o genocidu u Srebrenici“.

„Očigledno je da sve služi da se kreira atmosfera; videćemo šta će sutra biti na naslovnim stranama u takvim medijima. U tabloidima ćemo sutra možda čitati i o onim najgorim teorijama da je Srebrenica – oslobođena“, rekao je Krstić.

On je naglasio da svi koji učestvuju u kreiranju takve atmosfere znaju šta se 1995. godine dogodilo u Srebrenici.

„Imamo hibridni momenat da se taj zločin ne negira, ali postoji to sluđivanje. Kada kažete da je u Srebrenici počinjen genocid, oni kažu da preterujete i da je bilo i gorih slučajeva. Tako je od 2012. godine. Par dana pred 11. jul, najpre imamo pripremanje terena, kreiranje atmosfere, priče da su se Srbi tamo samo branili, da su poubijani vojnici, ili čak odlazimo u teorije zavere, da su strane službe to uradile. To je jedno sluđivanje, da se onda običnim ljudima smuči da uopšte saznaju šta se tamo desilo, mada bi, da su zainteresovani, mogli da se o tome veoma lako informišu“, rekao je Krstić.

U Srbiji odavno otvoren „lov na novinare“

Povodom napada na novinare Srđana Škora i Nenada Kulačina, ocenjuje „da je u Srbiji odavno otvoren lov na novinare“.

„Normalizovano je pretiti, prebiti ili čak i ubiti novinara. Naše zanimanje je ovde degradirano, poniženo i najdirektnije ugroženo od države i društva. Nema više ni trenutka sigurnosti za novinare. Iako se međunarodne organizacije oglašavaju, pišu Savetu Evrope, Evropskoj uniji, navode da su novinari ovde progonjeni, ništa ne pomaže i situacija je, može se reći, za novinare sve gora“, kazao je Nikola Krstić.

Diletantizam u delu opozicije

Lokalni izbori, održani početkom juna u Srbiji, u nekim gradovima kao što su Čačak i Niš još uvek nisu dobili epilog. Posle jučerašnje konstitutivne sednice Skupštine opštine Stari grad, list „Nova“ piše da je Marka Bastaća SNS podržao za predsednika Skupštine.

„To je neverovatno. Ranije sam bio optimističan i pun podrške za opoziciju koja je odlučila da izađe na izbore. Ali neverovatno je da se provlači takva vrsta diletantizma, da ne mogu da predvide jedan jedini šahovski potez unapred. Sad imamo Bastaća koji se navodno združio sa SNS, iako on kaže da je to samo tehnička podrška. Ali otkud to da SNS glasa za opozicionara“, upitao je Krstić.

Govoreći o postizbornoj situaciji u Nišu, Krstić je rekao da tamo „doktor Milić ne preduzima ništa mesec i po dana“.

„Na kraju ćemo da čujemo vest da je SNS formirala vlast u Nišu. Dakle, ovi izbori koji su se ponovili, ništa nisu promenili, opozicija je još gore prošla“, naveo je Krstić.

On je podsetio i da je Zeleno-levi front objavio da su odbornici Kreni-Promeni u Zemunu glasali za SNS.

„U Beogradu je 17,4 odsto ljudi glasalo za te ljude… Ovde će se izbori svesti na to da pratimo statistiku da li će SNS da dobije malo više ili malo manje, sve dok se SNS sama od sebe ne uruši“, zaključio je za N1 novinar Nikola Krstić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare