Nikolić: Cilj EU zajedničko regionalno tržište i ekonomsko jedinstvo na Balkanu

Vesti 03. nov 202220:31 2 komentara
N1

Predsednik Libeka Miloš Nikolić izjavio je u emisiji "Iza vesti" da obe međunarodne inicijative, Berlinski proces i Open Balkan, imaju isti ciljeve - zajedničko regionalno tržište na Balkanu i pravljenje ekonomskog jedinstva koje postoji na nivou Evropske unije. "Open Balkan ima volju, Berlinski proces ima pare i sredstva, i treba pomiriiti ta dva", naglasio je Nikolić.

„Postoji više stvari koje su se dogodile u okviru Berlinskog procesa, i ceo ovaj događaj je važan na više novoa. Kratkoročno gledano, ovi sporazumi jesu sporazumi koji će omogućiti veću slobodu u regionu, omogućiće nekim profesijama da lako dođu do posla, a nekim poslodavcima da olakša poslovanje. Naravno , pod uslovom da se sve implementira“, rekao je Nikolić.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, ideja je da ovo budu početni koraci u daljem usklađivanju tih profesionalnih sertifikata, priznavanje diploma, posebno u deficitarnim profilima.

„To je izuzetno značajno za naš region da se ide ka jedinstvenom tržištu radne snage“, ističe on.

Podseća i da je obećana finansijska pomoć zemljama u regionu, koja se odvija u dva nivoa, 500 miliona evra će biti aktivirano od januara, i ta pomoć će moći da se koristi za ugroženo stanovništvo i privredu, a drugi nivo je za investicije, i ona je namenjena za energetsku diverzifikaciju i zelenu tranziciju.

Nikolić konstatuje i da je Ursula fon der Lajen po prvi put javno pomenula da je EU zajednički stala iza francusko-nemačkog plana o rešavanju problema na Kosovu.

Ocenjuje da politika Srbije stoji iza potpisa i datih obećanja Evropskoj uniji.

„Ova tri sporazuma koja su potpisana u Berlinu jesu dugoročna obaveza Srbije, međunarodna obaveza da teži toj mobilnosti. Sa druge strane, jeste bizarna situacija da se grade temeljni ugovori koji bi trebalo da idu ka tome da se se gradi zajedničko regionalno tržište, a da nemate primenu onih stvari koje su važne za zaštitu srpske nacionalne manjine na Kosovu“, rekao je Nikolić.

Michele Tantussi/Pool via REUTERS

Poštovanje Briselskog sporazuma – kredibilitet same Evropske unije

Podseća da je EU garant Briselskog sporazuma i da je ona svojim autoritetom garantovala da će to da se primenjuje.

„Tu je u pitanju kredibilitet same Evropske unije“, ističe gost N1, i dodaje da je njegovo uverenje da će u dogledno vreme da se implementira Zajednica srpskih opština.

Govoreći o inicijativi Open Balkan, misli da ona nije potisnuta današnjim događajem, i da je to „još uvek izuzetno relevantna priča“.

„Open Balkan ide dublje, u nekim konkretnim stvarima, kao što je na primer zajedničko tržište rada, i očekuje se to da krene, tako da građani Srbije, Severne Makedonije i BiH imaju mogućnost da se preko portala E-uprave prijavljunju za rad“, kazao je on uz ocenu da je Berlinski proces „bio previše birokratizovan“, i da se „od 2014. godine do danas veoma malo uradilo“.

Napominje da je cilj obe inicijative isti – da se napravi zajedničko regionalno tržište, i da se napravi ekonomsko jedinstvo koje postoji na nivou Evropske unije.

„Open Balkan ima volju, Berlinski proces ima pare i sredstva i treba pomiriiti ta dva“, naglasio je Nikolić.

Komentarišući velika neslaganja Beograda i Prištine, i problem preregistracije, on je predložio da oni građani koji ne žele da stave kosovske tablice, stave tablice Zajednice srpskih opština, koja po Briselskom sporazumu, mora da se formira.

„To se Priština obavezala da će da sprovede. Ili da se primeni britanski model, da nema ništa na tablicama, da postoje samo brojevi i slova koja će da pokažu iz koje regije dolazi automobil. To je toliko trivijalno pitanje“, istakao je Nikolić.

On je rekao da Priština pokušava da na razne načine promeni detalje Briselskog sporazuma, i da ne primeni u delo ono što je već dogovoreno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare