Nikolić o susretu Vučić-Kurti: Ne očekujem ništa epohalno novo, ali drugačije da

Vesti 18. avg 202209:36 > 10:55 4 komentara
miloš nikolić
N1

Glavni urednik portala Talas Miloš Nikolić izjavio je u Novom danu, govoreći o susretu Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, da "ne očekuje ništa epohalno novo". "Ali nešto drugačije - da. Mislim da definitivno ulazimo u novu fazu, mislim da je to američko prisustvo mnogo značajno, da se ne oteže, da se ne čeka godinu dana da se ponovo sastaju. Po svim najavama koje smo čuli, očekujem da ulazimo u novu fazu dogovora, ovo je proces, ovo će da traje", kaže on.

Govoreći o sastanku Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, Nikolić kaže da ceo proces dijaloga ima mnogo slojeva.

„Nova faza razgovora Beograda i Prištine, kvalitativno drugačija vrsta razgovora. Dobri su signali poslati i sa jučerašnjeg sastanka“, smatra on.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, sada imamo američki faktor koji se uključuje dosta intenzivno.

„Gabrijel Eskobar i Kristofer Hil su spomenuli da u Evropi ima mnogo dobrih primera kako da se ono što je potpisano u Briselu 2013. godine sprovede u delo. Ako je nešto novina ovog susreta Vučića i Kurtija, jeste jače uključivanje Amerikanaca. Trenutno doživljavamo pojačano interesovanje Amerikanaca za Evropu“, kaže on.

Kako je rekao, dominantno uverenje je bilo da je dovoljna stabilnost.

„Zapad se zadovoljavao time, stabilno je, nema sukoba, to nije dovoljno, mora da se uđe u više nivoe stabilnosti, jedinstvo. Region mora da demonstrira svoju antifragilnost i da demonstrira da je nezavisan na neke strane uticaje“, kaže Nikolić.

Rusija je, kaže, u istorijskom povlačenju s ovog regiona.

Prema njegovim rečima, „postojaće granice partnerstva što se tiče udaljenijih destinacija, pre svega Kine“.

„Srbija je ranije imala intenzivniju saradnju s Kinom, ostvarila je određene kredite, ali mislim da ulazimo u novu fazu, neće se intenzivirati saradnja s Kinom“, kaže.

Ističe da bismo morali da insistiramo da Amerika uloži dodatne napore kako Srbija da postane manje ucenjivački zavisna od Rusije.

Osvrćući se na susret Vučića i Kurtija, kaže da „ne očekuje ništa epohalno novo“.

„Ali nešto drugačije – da. Mislim da definitivno ulazimo u novu fazu, mislim da je to američko prisustvo mnogo znaajno, da se ne oteže, da se ne čeka godinu dana da se ponovo sastaju. Po svim najavama koje smo čuli, očekujem da ulazimo u novu fazu dogovora, ovo je proces, ovo će da traje“, kaže on.

Na pitanje ko bi mogao da bude novi premijer, kaže da „ne zna i ne voli da nagađa“.

„Mislim da se previše u javnosti bavimo personalnim rešenjima, imenima, suštinsko pitanje je kakav će program da bude te vlade i kako će taj program da se sprovodi“, kaže Nikolić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare