NIN: Generalni sekretar vlade Novak Nedić štitio grupu Veljka Belivuka

Vesti 29. sep 202211:56 47 komentara
belivuk nedić kombo
Nova.rs/Vesna Lalić/Tanjug/Slobodan Miljević

Hapšenje huligana, među kojima su bili i pripadnici navijačke grupe Janjičari, koji su upali i demolirali klub Кomitet, sprečio je generalni sekretar Vlade, jer se sa vlasnikom kluba nagodio da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu. Nakon toga vlasnik kluba je odustao od gonjenja, a sada se Belivukova grupa tereti za sedam ubistava, piše NIN u novom broju.

Višegodišnje sumnje da je generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić povezan sa grupom koju je predvodio Veljko Belivuk – Velja Nevolja, očito nisu bile bez osnova. To konkretno potvrđuje Službena beleška Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata beogradske policije od 11. oktobra 2018, u koju je NIN imao uvid.

Pet dana ranije, 6. oktobra, u klub Кomitet upala je grupa od oko 30 huligana, među kojima su identifikovani pripadnici navijačke grupe Janjičari, kasnije preimenovane u Principe, koju je predvodio Belivuk. Prema službenoj belešci, Vladimir Mačar, vlasnik kluba Кomitet u beogradskoj Beton hali, rekao je policajcima da su Novak Nedić i Veljko Belivuk od njega tražili da problem sa navijačima Partizana koji su upali u njegov klub reši – sporazumno.

POVEZANE VESTI:

U belešci se navodi da su policajci ovog odeljenja telefonom razgovarali sa Mačarom 10. oktobra 2018. i pozvali ga da sa svojim zaposlenim, pripadnikom obezbeđenja kluba Nikolom Božićem, dođe sledećeg dana u policiju na takozvano prepoznavanje osoba koje su upale u njegov klub u Кarađorđevoj ulici. Mačar je, navodi se u belešci, policajcima rekao da ne može da dođe „jer je prethodnog dana primio poziv od jednog bitnog čoveka i da prvo mora da se sastane sa njim, a da će nakon toga da se javi policijskim službenicima“.

Sutradan, 11. oktobra, Mačar je pozvao policajce i rekao da hoće da se vidi sa njima, ali ne u službenim prostorijama. U belešci se precizira da su se s njim našli pola sata kasnije u 15.30, u kafe baru Mikonos u Ulici Čarlija Čaplina.

„Mačar je tom prilikom izjavio da ga je dana 10. oktobra 2018 (dan ranije) kontaktirao Novak Nedić, generalni sekretar u Vladi Srbije i rekao da treba da se vide i razgovaraju, kao i da mu je zakazao da dana 11. oktobra 2018. on dođe u Кlub poslanika na razgovor. Mačar je otišao u Кlub poslanika i sastao se sa Nedićem, gde mu je ovaj saopštio da problem koji je imao sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom, a ne preko policije i da su oni spremni na dogovor, kao i da mu finansijski nadoknade štetu koja je nastala u klubu, ali pre toga on mora da povuče svoju izjavu koju je dao u policiji, kao i da ne sme nikog da prepozna od lica koja su tu noć lupala i tukla goste u njegovom klubu“, navodi se u službenoj belešci policije.

Policijski inspektori su zatim zabeležili da im je Mačar rekao da je pitao Nedića ko će da mu garantuje da će to sve biti „sređeno“ i da više neće imati problema sa navijačima, na šta mu je Nedić, kako je zapisano u belešci, odgovorio „da mu on lično garantuje i da je nakon toga pozvao Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i zakazao sastanak sa njim istog dana u 14 časova“.

Mačar je policajcima, prema navodima iz službene beleške, rekao da je insistirao da Nedić ide sa njim na sastanak sa Belivukom, ali da mu je generalni sekretar Vlade odgovorio „da on ne može da krene sa njim, jer sada nije dobar trenutak i da je situacija `vruća` i da ne bi bilo dobro da neko njega vidi sa Belivukom i još jednom mu je napomenuo da on može slobodno da krene na taj sastanak“.

Mačar je inspektorima rekao da se tog dana kada je pričao sa njima sastao i sa Belivukom u kafiću u sklopu tržnog centra Aviv na Zvezdari oko 14 časova.

„Dobio je obećanje da će sve biti zaboravljeno, da više nikada neće imati problem sa njima, da je sve to bio nesporazum i da će istog dana biti isplaćen iznos za materijalnu štetu koja je načinjena u klubu – 4.600 evra. Nakon toga Belivuk mu je saopštio i pokazao da u telefonu poseduje slike izjava koje su u policiji dali on i njegov radnik obezbeđenja Nikola Božović, kao i da to moraju da promene, to jest daju druge izjave u kojima neće nikog od njih da pominju“, piše u službenoj belešci u koju je NIN imao uvid.

U njoj stoji i da je nakon toga Mačar obavestio policajce da je razgovarao sa Belivukom o drugom događaju, nevezano za upad u njegov klub Кomitet, koji takođe ukazuje na mogućnost da je vođa navijača imao informacije iz policije, jer se u belešci dalje navodi:

„U toku razgovora sa Belivukom, Vladimir je došao do saznanja da je pre desetak dana negde na Zvezdari u noge upucan izvesni Isaković, a da su u tome takođe učestvovali navijači Partizana Damjan Šobić i Milan Кrasić kao i da imaju informacije da će policija uskoro da ih hapsi.“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare