NIN: Iako je na „crnoj listi“, Tešić i dalje izvozi oružje u SAD

Vesti 02. feb 202307:1134 komentara
N1

Preduzeća povezana sa Slobodanom Tešićem, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, u ovu zemlju su nastavila da izvoze oružje i krajem prošle i početkom ove godine, objavio je NIN u novom broju.

Dokumenta do kojih je NIN došao otkrivaju da je tri nove ture malokalibarske municije isporučilo preduzeće Valir, a jednu pošiljku raketnih projektila druga njegova firma, Zenitprom.

Kako je objavio ovaj nedeljnik, u izvoz oružja u SAD u međuvremenu uključilo se i preduzeće Кrupnik, čije ime se pojavljuje u dokumentima o sumnjivom poslovanju u Кrušiku, kada je sa valjevskom fabrikom poslovalo i pet Tešićevih preduzeća koja su se našla i na crnoj listi SAD.

Povezano:

Takođe, Кrupnik je pre godinu dana, krajem 2021, pozajmio oko dva miliona evra Valiru, koji je baš te iste godine u februaru počeo da izvozi oružje u SAD, navodi se u tekstu.

Izvoz u SAD nije sprečilo ni to što je Tešić od 2017. na njihovoj crnoj listi, koja je pooštrena i proširena 2019. i na neka njegova preduzeća i saradnike, pa čak ni sudski postupak, koji je pokrenut u aprilu 2022. u sudu u Vašingtonu za zaplenu već blokiranih 33.980.453,21 dolara, koji se vezuju za njegova tri preduzeća koja su kršila prve sankcije, piše NIN.

Sudija Randolf D. Mos, prema javno dostupnim spisima iz suda u Vašingtonu, doneo je odluku 26. januara 2023. da prvo formalno ročište u formi video-konferencije bude održano 10. marta.

NIN piše i da su od 1. decembra 2022. godine do 30. januara ove godine izvršene još četiri isporuke preko preduzeća Valir i Zenitprom, povezanih sa ovim trgovcem oružja i finansijerom SNS.

Komentari

Vaš komentar