NIN: Inspektor Milenković traži Jovanjicu 3, a njega pokušavaju da smene

Vesti 08. jun 202306:45 53 komentara
N1

Načelnik Odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije Slobodan Milenković - Mali Senta podneo je zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) da se nastavi istraga za Jovanjicu, a njega u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) pokušavaju da smene.

Tim 4. odeljenja za borbu protiv droge, kako NIN saznaje, zvanično je predao TOK-u pismeni zahtev da se nastavi istraga u slučaju Jovanjice – takozvana Jovanjica 3, tako da „pojedina operativna saznanja dobiju karakter dokaza“.

U zahtevu, koji je potpisao inspektor Milenković u ime svog tima, traži se od tužilaštva da se istraga dovede do kraja „u vezi sa finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na Jovanjici“, koja je u već postojećim optužnicama opisana kao najveća plantaža ove nedozvoljene biljke u Evropi. Kako saznaje NIN, novom istragom se traži i da se obuhvati sve što nije bilo obuhvaćeno Jovanjicom 1 i 2. U pismenom zahtevu su navedena i neka konkretna imena, kao i da postoji više N.N počinilaca za koje inspektori imaju operativna saznanja i čija imena i ulogu imaju nameru da otkriju.

Pokušaj smene

Dok inspektori imaju nameru da sprovedu istragu Jovanjice do kraja, kako NIN saznaje, u MUP-u pokušavaju da smene načelnika Milenkovića. Namera je da se Milenković skloni kroz novu sistematizaciju radnih mesta u beogradskoj policiji. Predlog za novu sistematizaciju, kojom bi Milenković sa mesta načelnika Odeljenja za drogu bio premešten na mesto koordinatora, podneo je šef beogradske policije Veselin Milić rukovodstvu MUP-a, piše NIN.

Milić, koji je zadužen za čistku, je čovek od poverenja ove vlasti, navode. On je bio već jednom od 2013. do 2018. načelnik Policijske uprave za Grad Beograd, pa savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da bi od kraja 2020. ponovo bio postavljen na čelo policije u prestonici. U Milićevom prvom mandatu možda je od poznatih stvari najspornije bilo dešavanje u izbornoj noći aprila 2016. kada su u Savamali fantomi rušili objekte i kada su kidnapovali građane, a policija se nije odazivala na pozive. Zasad jedini osuđeni zbog toga, policajac Goran Stamenković, u svojoj izjavi je između ostalih iz vrha vlasti i MUP-a označio Milića kao nekog ko je na njega vršio pritisak da preuzme krivicu za Savamalu, piše NIN.

U drugom mandatu kao šef beogradske policije Milić je učinio nešto nedopustivo, pokazao je spisak dece, koji je prema njegovim rečima napravio maloletni ubica u školi Vladislav Ribnikar, dodaje se.

Milić je spisak pokazao u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a roditelji dece iz škole tražili su odgovornost za pokazivanje spiska.

Inspektor Milenković i njegove kolege iz 4. odeljenja na udaru su i Službe za unutrašnju kontrolu (SUK) MUP-a, kojom odnedavno rukovodi Goran Colić. SUK je pod direktnom kontrolom ministra Gašića, koji je doveo Colića iz BIA u MUP, ubrzo nakon što je i sam imao takav prelaz. Colić je imao posebna zaduženja važna za ovu vlast. Pratio je Darka Šarića prilikom predaje i bio je u avionu iza Vojislava Šešelja kada se vraćao iz Haga, a bio je imenovan u Upravu FK Partizan ispred navijača, kada su počeli da ih kontrolišu zloglasni Janjičari krajem 2014, piše NIN.

U BIA je Colić napredovao do načelnika 5. uprave za kontraobaveštajnu zaštitu (kao policija u policiji), a u MUP-u je brzo napredovao do načelnika SUK-a koji sada posebnu pažnju poklanja inspektoru Milenkoviću i njegovim kolegama koji su otkrili Jovanjicu i sada traže nastavak istrage. Pritisak iz MUP-a na 4. odeljenje se nastavlja dok ministarstvom rukovodi provereni partijski kadar Bratislav Gašić koji je komunicirao, kao šef BIA, sa prvooptuženim iz Jovanjice, suvlasnikom imanja Predragom Koluvijom. Tu komunikaciju je priznao i sam predsednik Srbije, navodi NIN.

Ali Vučić je u već prepoznatljivom bahatom maniru, kako piše NIN, pre bilo koje institucije, abolirao Gašića, navodeći da je kontakt bio „potpuno bezvezan“ i da o tome postoje dve službene beleške, jedna u MUP-u, druga u BIA. Vatreno je Vučić branio Gašića zbog dopisivanja sa Koluvijom, kao što je to radio posle pada helikoptera, kada je poginulo sedam osoba, ili sada, kada se traži ostavka kao moralni čin ministra policije zbog dva nezapamćena masakra, dodaje ovaj nedeljnik.

Sam doskorašnji predsednik SNS kao predsednik Srbije uključio se u odbranu Koluvije, kada je navodio da „nikog nije ubio“ i „šta je to jedna tona“. Prva akcija u Gašićevom mandatu ministra policije bila je hapšenje dvojice saradnika inspektora Milenkovića. Uhapšeni su poicajci Miloš Knežević i Milan Isakov, koji je sa Milenkovićem uhapsio Koluviju. Oni su tek naknadno osumnjičeni za navodna krivična dela zlostavljanje i mučenje, zloupotrebu službenog položaja, kao i nanošenjeteških telesnih povreda dvojici oštećenih.

Ceo zaplet je izbio zbog duga od 13.000 dinara, koliko su oštećeni dugovali za iznajmljivanje nargila ženi jednog od policajaca. Isakov i Knežević su pušteni 21. novembra 2022. iz pri- tvora da se brane sa slobode.

Ceo tekst možete pročitazi u novom broju nedeljnika NIN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare