NIN: Izvoz Krušikovih mina u Ukrajinu ugovarao i član Glavnog odbora SNS-a

Vesti 13. apr 202222:43 9 komentara
N1

Godinama vlast pokušava da ubedi javnost da je ugovorena samo jedna, a postoje dokazi za najmanje dve isporuke mina iz Кrušika, koje su završile na ukrajinskom ratištu, piše NIN. Sporni izvoz ugovarao je i naprednjak Miodrag Pušica, a Кrušik je posetio i ukrajinski državljanin, predstavnik kiparske firme, čiji je vlasnik sin ukrajinskog generala, koji je Hrvatskoj prodavao oružje dok je bila pod embargom, navodi ovaj nedeljnik.

Novi dokumenti iz 2018, izvozna dozvola za 23.500 mina iz Кrušika i tranzitna dozvola za njihov transport kroz Mađarsku, do kojih je NIN u međuvremenu došao, nesumnjivo potvrđuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije govorio istinu kada je u jesen 2019. tvrdio da je samo jedna pošiljka mina iz valjevske fabrike završila u Ukrajini, piše NIN.

POVEZANE VESTI:

Naime, Vučić je u novembru 2019, komentarišući otkriće da su 2016. minobacačke mine kalibra 60 milimetara iz Кrušika prodavane Ukrajini, tvrdio da je u pitanju bila samo jedna isporuka i pomenuo 23.500 mina i cenu od 1.833.000 (evra), pri čemu se oba ta podatka odnose na drugu isporuku, iz 2018.

On je tada u celu priču pokušao da umeša i majku uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, navodeći najpre da je ona radila u komapniji Tehnoremont, koja je učestvovala u izvozu mina koje su završile u Ukrajini, a zatim se ispravio i rekao da je bila u jednoj privatnoj firmi koja se vezuje za vlasnika Tehnoremonta Petra Crnogorca.

Indikativno je, međutim, navodi NIN, da je tada predsednik Srbije i SNS-a „zaboravio“ Miodraga Pušicu, visokog funkcionera partije čiji je predsednik. Moguće objašnjenje za tu „amneziju“ je uprvo to što je Pušica tada bio član Glavnog odbora SNS-a.

Pre dve i po godine potpredsednica SSP-a Marinika Tepić objavila je dokument koji otkriva da je Pušica bio uključen u izvoz mina iz Кrušika, koje su završile u Ukrajini, podseća NIN.

Vlast do danas prećutkuje to otkriće, a u dokumentu iz Кrušika („Poseta inopartnera iz Poljske“) navodi se da je 27. novembra 2015. održan sastanak, kome su uz tri predstavnika poljskog Natana učestvovali, i to kao predstavnici Tehnoremonta, Svetozar Crnogorac, otac vlasnika firme Petra Crnogorca, i Miodrag Pušica. U tom dokumentu, koji je potpisao izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju Кrušika Slobodan Aćimović, piše da su predstavnici Natana i Tehnoremonta došli „sa ciljem da načine uvid u proizvodnju robe po ugovoru (mina 60 razorna)“.

O Miloradu Pušici, osim da je visoki funkcioner SNS-a, šira javnost ne zna mnogo više detalja. Nešto poznatiji je u Paraćinu, jer je godinama bio član Nadzornog odbora Srpske fabrike stakla i to nakon što je tu firmu preuzelo preduzeće Petra Crnogorca CPR Impeks, podseća NIN.

Uz to, Pušica je 2016. učestvovao u kampanji SNS-a za lokalne izbore u Paraćinu, a u društvu sadašnjeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića govorio je i na mitingu naprednjaka u Prijepolju.

Opširnije čitajte u novom broju nedeljnika NIN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare