NIN: Nova afera u trgovini oružjem – srpske mine na ukrajinskom frontu

Vesti 31. mar 202210:34 > 10:38 116 komentara
Youtube/screenshot/ Ukrainian military TV

Ukrajinska vojska ovih dana u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke mine, koje su u valjevskom Кrušiku proizvedene 2018, što se jasno može videti na videu koji je postavljen 13. marta i na zvanični Jutjub kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine (Ukrainian military TV), piše novi NIN.

To istovremeno, kako se navodi, znači da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dve i po godine nije govorio istinu o izvozu naoružanja i vojne opreme iz ovdašnjih fabrika namenske industrije, koje je, preko Poljske, isporučeno kupcima iz Ukrajine.

Povezane vesti

Vučić je tada, u novembru 2019, komentarišući otkriće da su minobacačke mine kalibra 60 milimetara iz Кrušika prodavane Ukrajini 2016, tvrdio da je u pitanju bila samo jedna isporuka.

U nedelju, 13. marta ove godine, Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video u trajanju od četiri minuta i 34 sekundi pod nazivom Bitka za Кijev. Mosčun, na kome se vidi kako vojnici Snaga za specijalne operacije Ukrajine ispaljuju veliki broj minobacačkih mina na položaje koje drže ruski vojnici na obodu sela Mosčun, u blizini Кijeva. U nekoliko kadrova jasno se može videti da minobacačke mine kalibra 60 milimetara nose oznaku КV lot 05/2018. NIN ekskluzivno otkriva da je upravo to oznaka za mine proizvedene u valjevskom Кrušiku tokom 2018. (КV je oznaka za Кrušik Valjevo).

NIN piše da se na specijalizovanoj onlajn platformi 52WMB navodi i cena od 82,59 dolara, po kojoj je poljski Natan svaku minu iz Кrušika prodao ukrajinskoj kompaniji Ukrinmaš. To izaziva sumnju da je Кrušik u ovoj transakciji oštećen, kao što je bio i u brojnim drugim koruptivnim transakcijama sa povlašćenim privatnim trgovcima bliskim vlastima, koje je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović.

Tehnoremont je, naime, iste mine, koje je Natan prodao Ukrajincima, od fabrike Кrušik kupio po ceni od 45,20 dolara za komad. Razlika za 30.000 mina između početne cene koja je plaćena Кrušiku i konačne, koju su platili Ukrajinci, iznosi čak 1.121.700 dolara, jer je Tehnoremont mine Кrušiku platio 1.356.000, Ukrajinci su ih Poljacima na kraju platili 2.477.700 dolara. Može se, dakle, kako navodi NIN, zaključiti da je u ovoj transakciji valjevska fabrika ostala „kraća“ za više od milion dolara.

Po do sada raspoloživim dokumentima 2016. izvezeno je 30.000 mina, a u 2018, ako se ukrste izjave Vučića i predstavnika proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, najmanje 23.500 mina. Ukupno je, dakle, u Ukrajinu samo iz Кrušika stiglo bar 53.500 mina. Domaću javnost, ali i zvaničnu Moskvu, vlast u Srbiji na čelu sa predsednikom Vučićem dugo je obmanjivala da je poslednja tura mina iz Кrušika Ukrajini, preko Poljske, isporučena pre šest godina, zaključuje NIN.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare