Ninić: Ako pada Radoičić pada i Vučić, oni iz ovoga moraju da izađu zajedno

Vesti 03. okt 202321:48 51 komentara

Hapšenje i istraga koja je pokrenuta protiv Milana Radoičića u Beogradu je jedini mogući scenario, izjavio je advokat Ivan Ninić, ali je ocenio da ne vidi iskren pristup državnih organa Srbije.

Ninić je za Newsnight na N1 rekao da je „Radoičić je upao u Vučićevu mišolovku, a Vučić u sopstvenu“.

„Umesto da ga (Radoičića) spreči da do ovoga ne dođe, imamo situaciju da čovek koji 10 godina kreira i režira sistem kriza, pokušava da upravlja njime, pravi zaplet i sada pravi rasplet“, istakao je Ninić.

U procesno-pravnom smislu, Ninić očekuje da će se u narednih mesec dana tragati za kompromisnim rešenjem koje će i zadovoljiti i neku zakonsku formu i ustavno pravni poredak Republike Srbije ai istovremeno biti prihvatljiv i međunarodnoj zajednici.

„Ne mislim da u ovom slučaju Tužilaštvo ima potpunu autonomiju i slobodu postupanja. Čini mi se da sve ide u pravcu da se sa Radoičićem napravi neki sporazum o priznanju krivice gde bi deo krivice preuzeo na sebe pošto ima više krivičnih dela za koje se tereti…Nešto što bi bilo prihvatljivo i Radoičiću i Vučiću. Oni moraju iz ove situacije izaći zajedno pošto su u svemu ovom zajedno već 10 godina“, rekao je Ninić.

Ukoliko bi Radoičić preuzeo krivicu, kako ističe Ninić, on bi bez prava na žalbu bio osuđen.

Ninić je izrazio sumnju u autentičnost naredbe za sprovođnje istrage protiv Radoičića navodeći da je to „Vučićev simulakrum“.

Ako pada pada Radoičić pada i Vučić, kaže Ninić i dodaje da Srbija nema okvir da ga izruči Prištini, i da ostaje da se vidi kakvi će biti prtisci.

Ninić je izrazi sumnju u autentičnost naredbe za sprovoenje istrage protiv Radičića navodeći da je to „Vučićev simulakrum“.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Milan Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Кosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama

Ninić je upitao kako je Radoičić mogao da prikuplja i doprema tu količinu oružja 9 meseci, a da to nije znala BIA  i službe bezbenosti.

To, kako je naveo, nisu aktivnosti koje mogu da prođu neprimetno, a ako su prošle, naš bezbednosni aparat je „bušan kao švajcarski sir“.

Događaj u Banjskoj, kako je rekao, nije više naše unutrašnje pitanje već postaje globalni bezbednosni problem, o čemu govori upućivanje NATO trupa, i poruke iz međunarodne zajednice posebno SAD, koje ne žele novu Ukrajinu.

Prema Ninićevim rečima, poruke SAD, Vučić je čuo i razumeo i „zna šta mu je činiti“, a ubrzo potom je usledilo hapšenje Radoičića.

Prvi put za ovih 10 godina Vučić je u defanzivi. U ovoj situaciji je izbezumljen, ne zna šta da kaže, a sve vreme je Kurti u ofanzivi, rekao je Ninić.

Dodao je da je rezervisan prema scenariju koji iznosi Radioičić.

Radoičić je Vučićeva transmisija, garant Briselskog sporazuma, zaslužan za uklanjanje barikada, naveo je Ninić.

„Petsto puta ga (Vučića)  je poslušao i sada 501. put nije, pa neće biti da je tako“, smatra Ninić.

Novinarka N1 Sanja Sovrlić rekla je, komentarišući hapšenje Milana Radoičića u Beogradu, da je dobro da se država od toga ogradi i distancira.

Ona dodaje međutim da ne bi trebalo da se sve svede na poligrafsko ispitivanje kao u slučaju Olivera Ivanovića.

Radoičić je priznao da je bio ali negira krivična dela, to upućuje kao da želi da poruči: da bio sam tu, ali to što sam radio nije krivično delo već uobličeno u formu patriotskog čina, ocenila je Sovrlić.

Pogledajte i:

.