Ninić o peticiji: Nadam se da će kod tužioca Stefanovića preovladati razum

Vesti 08. mar 202310:16 18 komentara

Na protestu podrške tužiteljkama kojima je oduzet predmet u vezi sa EPS-om 2. marta, dat rok od pet dana da se one vrate na svoja radna mesta i smene Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i Viši javni tužioc Nenad Stefanović. Taj rok je istekao danas, a organizatori protesta su i formalno predali zahteve za njihovu smenu DVT, a najavljuju i nove akcije. Komentarišući saznanje N1 da je zamenica javnog tužioca Milena Božović, koja je počela sa prikupljanjem potpisa podrške premeštenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, dobila pisani nalog da se o tome izjasni, advokat Ivan Ninić je podsetio da je peticija propisana Ustavom i dodao: "Želim da verujem da će preovladati razum kod Stefanovića i da neće ući u obračun sa koleginicom koja je počela da prikuplja potpise".

Jedan od četiri advokata koji su stali iza protesta Ivan Ninić najavio je protest u petak ispred Vlade Srbije u 16h.

Priča da je organizacioni odbor do juče strpljivo čekao reakciju DVT (Državnog veća tužilaca) – bilo pojedinačno ili kao kolegijalni organ – neko saopštenje, ali da se to nije dogodilo. Rešili smo da ovu akciju konkretizujemo, jer shodno Zakonu o javnom tužilaštvu svako može inicirati razrešenje javnog tužioca, kaže sagovornik N1. To je, dodaje, mogao da uradi bilo koji član DVT ili DVT kao organ, ali se, dodaje, to nije dogodilo.

„Sada nema prostora za manipulaciju, DVT će u narenom periodu morati da se izjasni po ovoj inicijativi, da sprovede postupak i da zauzme stav – da li je zahtev za razrešenje prihvatljiv ili ne“, navodi Ninić.

Kaže da su se odlučili na tri koraka – formalna inicjativa za razrešenje, drugo da pozovu građane u Srbiji da pronađu prostor, mesto i vreme da iskažu podršku tužiteljkama. Navodi da je to jako bitno – da bi pravosuđe na lokalu moglo da vidi da sve kreće od Osnovnog javnog tužilaštva. I treći čin je novi protest u Beogradu u petak u 16h. To je jedan miran i civilizovan skup podrške, gde ćemo imati jedan broj govornika, ispred Vlade Srbije pa idemo u protestu šetnju do Republičkog javnog tužilaštva gde će se skup završiti, rekao je Ninić.

Ističe da taj skup treba da ukaže koliko je bitno nezavisno pravosuđe.

„Ništa više neće biti isto posle reakcije tužiteljki Bojane (Savović) i Jasmine (Paunović) i mislim da se pravosuđe budi u velikoj meri. Gde god da se pojavi parcijalni problem, ja mislim da će tužioci smoći snage da kažu javnosti da imaju pritisak u svom radu, što je najveći benefit ovog galimatijasa koji se desio u VJT“, naveo je Ninić u Novom danu.

„Peticija je propisana Ustavom“

Podsetimo, N1 nezvanično je saznala da je zamenica javnog tužioca Milena Božović, koja je počela sa prikupljanjem potpisa podrške premeštenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, dobila pisani nalog da se o tome izjasni.

Bio sam prilično iznenađen kada sam pročitao tu vest, kaže Ninić, ističući da je pravo na peticiju ustavna kategorija, nešto što propisuje Ustav. „Želim da verujem da će preovladati razum kod Stefanovića i da neće ući u obračun sa koleginicom koja je počela da prikuplja potpise“.

Veruj da će podrška zaista biti masovnija. „I ovo nije mala stvar. Ja ne pamtim proteklih decenija i – razgovarajući sa starijim kolegama – da je ovoliki gest solidarnosti potekao u pravosudnom sistemu. Zaista treba da se nastavi u tom pravcu, da se žene vrate u ono za šta su specijalizovane – postupanje u odeljenju za sprečavanje korupcije – da Nenad Stefanović podnese ostavku ili da bude razrešen, da Brankica Marić bude razrešena kao egzekutor svih tih njegovih nepočinstava… I treći zahtev se odnosi na Zagorku Dolovac – da podvučemo  – do danas nije izašla sa saopštenjem, nije izašla pred medije, na konferenciju za štampu… Smatra da nema prostora i razloga da reaguje i to je ono što parališe pravosudni sistem i ulogu tužioca. To je prosto poražavajuće. I zbog toga tražimo smenjivanje Zagorke Dolovac“, zaključio je Ninić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare