Ninić o mogućim posledicama odluke sutkinje na suđenju Belivuku i Miljkoviću

Vesti 20. feb 202322:06 4 komentara
N1

Današnje ročište u postupku protiv kriminalne grupe Belivuk-Miljković prekinuto je, nakon što je u sudnici došlo do opšteg meteža zbog odluke predsednice sudskog veća da odbije zahtev advokata okrivljenih da se okrivljenom saradniku Srđanu Laliću ne predočava fotodokumetacija koja je i dokazni materijal u postupku. "Ako to predstavlja bitnu povredu pravila krivičnog postupka može potencijalno da dovede do ukidanja presude, do jednog procesnog penala koji će proizvesti nesagledive posledice", rekao je punomoćnik oštećenih u postupku Ivan Ninić.

Objašnjenje predsednice veća je bilo to što je i dalje u toku faza ispitivanja Lalića kome se predočavaju fotografije koje dokazuju sve ono što je on već govorio i o kući u Ritopeku i o Partizanovom stadionu u Humskoj ulici u Beogradu.

To je dovelo do burnog reagovanja advokata odbrane, koji su se tome protivili, s obzirom na to da postupak još nije u fazi izvođenja dokaza, a upravo se Laliću predočavaju dokazi, što prema rečima advokata, upućenih predsednici sudskog veća, predstavlja kršenje bitnih odredbi postupka.

POVEZANE VESTI:

„Lalić je završio davanje iskaza, svi smo imali mogućnost da ga ispitamo i predsednica veća je pristupila predočavanju određenih fotografija. Ona ima ovlašćenje da odredi redosled radnji nakon što sasluša sve okrivljenje i prva radnja bi bila izvođenje određenih dokaza. I ona je možda, na iznenađenje nas prisutnih advokata, odlučila da nastavi sa predočavanjem fotografija Laliću u situaciji kada nisu ispitani preostali svedoci saradnici Bojan Hrvatin i Spasojević. Mi smo negodovali, smatrali smo da je to necelishodno i neefikasno, a da nismo čuli šta imaju da kažu preostala dvojica svedoka saradnika“, ispričao je Ninić.

Kaže da, iako predsednica veća korektno vodi postupak, iskoristila je mogućnost i obrnula redosled. Na pitanje u čemu je razlika, odgovara:

„Taj dokumet čini procesnu građu, danas je reč o fotgrafijama unutrašnjih prostorija stadiona Partizana i kuće u Ritopeku. Tu radnju bismo preduzeli i dalje, ali moramo da vodimo računa šta je celishodno. Nismo čuli iskaze svedoka i samo je Lalić usredsređen na tu dokaznu radnju. Ako to predstavlja bitnu povredu pravila krivičnog postupka može potencijalno da dovede do ukidanja presude, do jednog procesnog penala koji će proizvesti nesagledive posledice. Ja samtram da je bilo celishodnije da saslušamo preostala dva svedoka okrivljena i nakon toga da salušamo svu trojicu, a ne parcijalno. Sutkinja je profesionalna i korektna, pokazala je veliki prag tolerancije, daje određene pogodnosti i samim optuženima i ne vidim do sada da je pokazakla dozu sujete. Ovo danas vidim kao incident“, rekao je Ninić.

Bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović je na današnjem ročištu ukinuta mera zabrane napuštanja Beograda.

„Ova mera, koja je zamenjena blažom, je u funkciji obezbeđenja njenog prisustva, ne vidim da je bilo šta sporno. Simptomatičan mi je način na koji se odvija postupak, Belivuk je u isto vreme, da srušite zid to je jedan postupak. Vlast je pribegla igrokazu da je te postupke razdvojila i nemate širi kontekst organizovane grupe, već se njoj sudi posebno za neka druga dela“, rekao je.

Pogledajte celu emisiju Newsnight:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare