Ninić: Pritvaranje Kokanovića opasan presedan koji može da postane praksa

Vesti 30. jan 202312:13 8 komentara
N1

Advokat Ivan Ninić izjavio je da je određivanje pritvora njegovom kolegi Čedomiru Kokanoviću opasan presedan koji može da postane praksa u srpskom pravosuđu.

Ninić je agenciji Beta kazao da je advokat Kokanović, nakon hapšenja u petak po poternici, zadržan u novosadskoj policiji 48 sati i da je saslušan tek u nedelju kada mu je određen kućni pritvor uz nanogicu.

„Hapšenje i određivanje kućnog pritvora advokatu Kokanoviću predstavlja meru razvaljenosti društva. Apsurdno je da Kokanović bude tri meseca u pritvoru zbog krivičnog dela uvreda, za koju inače nije predviđena zatvorska, već samo novčana kazna. Istovremeno, kriminalci koji su počinili najteža krivična dela nalaze se na slobodi. Ova odluka Osnovnog suda u Novom Sadu je opasan presedan koji može da postane praksa u srpskom pravosuđu“, naglasio je Ninić.

Povezane vesti

Uvreda je najbanalnije krivično delo, zbog kojeg sud ne može da određuje pritvor da bi se učestvovalo u postupku, dodao je Ninić.

Ukazao je da se postupak zbog krivičnog dela uvrede mogao voditi i bez prisustva advokata Kokanovića.

„Određivanje tromesečnog kućnog pritvora Kokanoviću je nesrazmerna sudska mera u odnosu na cilj koji se time može postići. U ovom slučaju vreme provedeno u pritvoru ne može se uračunati u zatvorsku kaznu jer ta kazna ne postoji. U postupku po privatnoj tužbi nije mogla biti doneta naredba o stavljanju na poternicu. Kokanovićevo prisustvo na sudu se moglo obezbediti dovođenjem, oduzimanjem pasoša ili obavezom da se na svakih 15 dana javlja u policijsku stanicu kako bi dokazao da nije u bekstvu“, objasnio je Ninić.

On je rekao da Kokanović nijednom nije primio poziv za sud po privatnoj tužbi predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimra Beljanskog i da se sumnja da je policija kopirala izveštaje o nezaticanju na kućnoj adresi iz drugih predmeta.

„Kokanović ima advokatsku kancelariju i u svakom trenutku je bio dostupan i sudskim pozivarima i policiji. On je učestvovao u svim postupcima pred Osnovnim sudom u Novom Sadu po prijavama istog tužioca. Nesvakidašnje je da i pored toga advokat bude uhapšen na ulici“, istakao je Ninić.

Beogradski advokat Čedomir Kokanović uhapšen je u petak u Novom Sadu, po poternici Osnovnog suda iz tog grada.

Advokatska komora Beograda (AKB) ocenila je da pritvaranje advokata Kokanovića, na osnovu poternice izdate po privatnoj krivičnoj tužbi zbog uvrede, predstavlja „presedan koji dovodi u pitanje zakonitost postupanja sudova“.

Komora je ocenila da je u pitanju „kršenje zakona od strane suda“ što, kako su naveli, ozbiljno dovodi i do ugrožavanja slobode i prava građana.

„Advokatska komora Beograda ne želi da se meša u pitanje osnovanosti razloga za određivanje pritvora, ali izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da je Naredba za izdavanje poternice izdata protivno odredbi člana 598. ZKP-a jer se ista može izdati samo za dela koja se gone po službenoj dužnosti, što ovde nije slučaj“, saopštila je AKB.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare