Ninić: Računaćemo vreme u pravosuđu do pojave Bojane i Jasmine i nakon toga

Vesti 02. mar 202320:24 17 komentara

Advokat Ivan Ninić, jedan od organizatora protesta "Za naše Laure" izjavio je u emisiji Iza vesti da je "potez koleginica iz VJT momenat koji će determinisati buduće procese u pravosuđu, posle kog više ništa neće biti isto". "Računaćemo vreme u pravosuđu do pojave Bojane i Jasmine i nakon toga", kaže on.

Govoreći o današnjem protestu, kaže da „ne može da ne bude zadovoljan“.

„Sam potez koleginica iz VJT je momenat koji će determinisati buduće procese u pravosuđu, posle kog više ništa neće biti isto. Računaćemo vreme u pravosuđu do pojave Bojane i Jasmine i nakon toga. Određeni broj nosilaca javnotužilačkih, sudijskih funkcija će se okuražiti, pokazaće dozu autoriteta, shvatiće da može da računa na sud javnosti i da se osloni na javnost kao najboljeg saveznika u tim zakulisnim radnjama koje se dešavaju u pravosuđu“, kaže.

Kako je rekao, prema njegovim informacija, tužiteljke Jasmina Paunović i Bojana Savović nisu došle na protest iz ličnih razloga, „jer su procenile da bi njihovo prisustvo bilo politizovano“.

Pročitajte još

„One su htele da se izdvoje iz situacije, da ne budu deo folklora u ovom društvu koji je priznat kao vrsta spinovanja“, kaže.

Dodaje da je na protestu prepoznao neke zamenike tužioca.

„Moram da primetim da su neki bili vešto zakamuflirani, to je jedna tužna slika, da čovek, nosilac funkcije, ne može ponosno da dođe na jedan građanski protest i pokaže solidarnost“, kaže.

Ističe da ovaj slučaj pokazuje da „postoji spremnost tužilaca da pruže otpor“.

„Slučaj Bojane i Jasmine i koleginica koje su se oglasile nakon njih, jedna se čak javila u Utisak nedelje, što ne pamtim da se ikada dogodilo, da se javni tužilac okuraži da se imenom javi, pokazuje nam da postoji spremnost da pruže otpor, jer ako ne postoji, plašim se da će ih ovaj sistem pojesti. Nema to veze da reformskim procesom, ima veze sa ličnim integritetom“, kaže.

Na pitanje o daljim koracima, kaže da čekaju odgovor Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

„To će uticati na naredne korake. Očekujemo povrastnu reakciju koja je izostala. Dolovac nije osetila potrebu da se obrati javnosti, iz DVT nemamo reakcije…“, kaže Ninić.

Prema njegovim rečima, Dolovac je „dovedena da vrši treći mandat, ali da nastavi da se ne bavi svojim poslom“.

„Plan je da sledeće nedelje sačekamo, da vidimo da li će biti odzivne reakcije Republičkog javnog tužioca, da sačekamo reakcije DVT, dobili su peticije velikog broja javnih tužilaca, da vidimo kako vide izlaz iz ove situacije, pa u odnosu na ozbiljnost njihove reakcije, mi ćemo se bliže odrediti u toku sledeće nedelje“, rekao je Ninić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare