Niška tvrđava 2023. slavi 300 godina – urušena, puna korenja, bez obećane obnove

Vesti 16. feb 202217:04 > 18:11 komentara

U centru Niša se početkom nedelje na nekoliko mesta obrušio zid poznate tvrđave u neposrednoj blizini prometnog trotoara u Jadranskoj ulici. Od 2013. godine se mogu čuti najave o tome kako će zidine biti rekonstruisane i ojačane, ali na terenu se može videti da veći deo površine na tim zidinama nije očišćen ni od korenja. Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić kaže da u budžetu grada Niša za 2022. godinu ne postoji nijedan dinar koji bi bio obezbeđen za rekonstrukciju tvrđave.

„Žalosna stvar je da će niškoj tvrđavi, koja je prevukla preko svoje glave grdne osvajače, silne ratove, bombe, na kraju doći glave ljudi u savremenom 21. veku“, upozorava Dašić u Danu uživo na TV N1.

On podseća da je tvrđava pravljena od 1719. do 1723. godine i da će u junu sledeće godine biti jubilej od 300 godina od kada je napravljena.

Dodaje da je pre pet godina u bužet grada Niša stavljena stavka rekonstrukcije tvrđave od 60 miliona dinara kao ukupna vrednost projekta, ali da se u međuvremenu ništa nije desilo, već se samo taj novac prebacivao iz godine u godinu, odnosno 12 miliona dinara po godini.

N1

Navodeći da nije bilo nikakvog obrazloženja zašto se ništa ne radi, naglašava da je Direkcija za izgradnju grada u obavezi da se stara o održavanju jednog takvog spomenika kulture u Nišu.

Istorijat planova obnove

Krajem 2013, negde pred martovske izbore 2014, krenula je priča o rekonstrukciji i obnovi niške tvrđave. Tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić je najavio, zajedno sa predsednikom Skupštine Miletom Ilićem, novi projekat Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu kao početak desetogodišnjeg plana obnove i rekonstrukcije tvrđave, vrednog 8,5 miliona evra.

Povezane vesti

Ideja je bila dobra, da se 300. godišnjica završetka gradnje Niške tvrđave proslavi juna 2023. na potpuno obnovljenom istorijskom lokalitetu.

Ništa se nije dešavalo par godina dok pred predsedničke izbore 2017, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić nije zvanično najavio odluku o finansiranju projekta obnove i rekonstrukcije Niške tvrđave od strane Ministarstva turizma.

Najverovatnije kao rezultat tih obećanja, gradska vlast je krenula da iz godine u godinu, od 2017 do 2021. za uređenje i revitalizaciju Niške tvrđave u budžetu grada Niša upisuje cifru od 60 miliona dinara – preko 500.000 evra – od koje bi trebalo potrošiti oko 100.000 evra godišnje. I tako u krug, iz godine u godinu, novac se prebacivao, samo se redni broj projekta spuštao na rang listi od 3. do 6. mesta. Ali, osim toga, ništa se nije dešavalo.

Decembra 2020, gradonačelnica Sotirovski se pohvalila preko svoje zvanične FB stranice da je u Ministarstvu turizma potpisala Aneks ugovora za revitalizaciju, ali od tada do sada nijedan drugi detalj nije zvanično objavljen. Cena, trajanje, obim radova…

U budžet grada je zadnji put kao kapitalni projekat za 2021. pod brojem 6 navedeno da će za te radove biti izdvojeno 11.725.000 dinara ili 100.000 evra.

Izmenama budžeta za 2021. u avgustu te godine ta sredstva su pomerena za 2022. da bi u budžetu za 2022, rekonstrukcija i uređenje Niške tvrđave kao budžetska stavka prestala da postoji.