Nišlije muku muče s vodosnabdevanjem – havarije česte, problemi traju godinama

Vesti 21. feb 202219:29 6 komentara

U više naselja u Nišu ozbiljni problemi u vodosnabdevanju traju godinama. Nišlije već znaju u kojoj su zoni problema u vodosnabdevanja. U pitanju je više naselja, a među njima prednjače sva ona južno od centra grada.

Više puta u poslednjih nekoliko meseci slivala se niz Njegoševu ulicu zdrava pijaća voda.

Ovoga puta čitavog vikenda, odnosno treći dan, bistra rečica sve do pirotske pruge. Ko zna koliko kubika vode za piće i para građana Niša slilo se do šahta. Po pravilu – zapušenog.

PROČITAJTE I:

„Ponašanje u stilu – veži konja gde ti gazda kaže je dovelo do toga da niški vodovod, koji po spisku ima skoro 700 zaposlenih, izgleda nema ni deseti deo od toga kvalitetnih radnika, inženjera, stručnih ljudi koji se angažuju na ovakvim poslovima“, smatra Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Domaćinstva od Trošarine, svih ulica na brdima gde su i najpoznatiji hoteli, do Ledene stene i Pasi-poljane, već znaju da kada pritisak vode u sudoperi krene da opada, ozbiljna je pretnja da će više dana, ne sati, biti u stanju porasta napetosti zbog ugrožene lične higijene.

N1

U naselju Trošarina, Ulica Marina Držića, postala je redovno mesto okupljanja vodovodžija. Kako je moguće da se godinama kvari i popravlja jedno te isto i da niko problem trajno da reši?

„Naša vlast je postala jedan vatrogasac. Kad se pojavi problem – oni ga rešavaju. Niko ne razmišlja o prevenciji i planiranju“, dodaje Dašić.

Umesto sagovornika, iz JKP Naisus telefonski odgovor. Ne popravlja se jedan isti kvar, već se desi da pukne cev. Radnici je „zapuše“, ali ona nastavlja da puca u nastavku. Razlog su dotrajale instalacije. Na Trošarini, kažu iz vodovoda, stare su 50 godina. Uporedo je u svim tim naseljima „podivljala“ novogradnja, kao dodatni udar na već dotrajale instalacije.

Inženjer i direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić kaže – neophodno je da vlast isplanira i predvidi sredstva za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.
Dok se to ne desi, ovakve slike pri svakom jačem pljusku viđaćemo još. Svuda gde je prethodnih godina niklo nešto veliko.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare