Nišlije protestovale zbog izgradnje dalekovoda na keju, neće beton već zelenilo

Vesti 03. dec 202216:091 komentar

Građani Niša koji se protive seči drveća i raskopavanju zelenih površina na keju pored Nišave radi izgradnje dalekovoda, na protestu pod parolom "Vi sečete, mi sadimo" su posadili jednu brezu iizložili crteže tog dela grada.

Aktivista neformalne grupe „Sačuvajmo kej“, advokat Petar Rakočević, rekao je da su radovi na keju nastavljeni urpkos protestima građana Niša.

„Mi insistiramo na tome da dobijemo zvanične informacije o tome šta se sve planira da se ovde uradi i kako će ova zelena oaza izgledati po završetku radova. Do sada od nadležnih nismo dobili bilo kakakv odgovor, imamo samo neke usmene poluinformacije“, izjavio je Rakočević.

On je kazao da medju gradjanima postoji „realan strah“ od izgradnje novog stambenog bloka na keju, pošto su se u medijima pojavile informacije da se u tom delu grada planira izgranja „Niša na vodi“.

„Plašimo se da će ovaj prostor biti pretvoren u sivi beton, a to nikako ne smemo da dozvolimo. Mi smo za ozelenjavanje keja, a ne za njegovo pretvaranje u betonsku pustinju“, istakao je Rakočević.

Prema njegovim rečima, izložbom crteža na ogradi gradilišta deca su pokazala kakav kej žele.

Aktivistkinja Marija Peternel kazala je da su građani posadili brezu da bi nadležnima ukazali da žele „zeleni“ grad i dodatno ozelenjavanje keja.

„Ne želimo da i dalje seku drveće i da betoniraju zelene površine, u gradu s najzagađenijim vazduhom. Ovde eventualno očekujemo jednu biciklističku i trim-stazu. Želimo da ovo ostane zelena oaza“, navela je Peternel.

Učesnica protesta Milena Miladinović kazala je da su propisi ranije predviđali da dalekovod mora da bude udaljen od naseljenog mesta najmanje 400 metara, ali da je vlast tu udaljenost smanjila na 30 metara „kako bi se uštedelo prilikom gradnje“.

„Pojačanog zračenja će biti i ukoliko dalekovod bude izgrađen podzemno. Drveće i ostalo rastinje na keju osušiće se od pojačanog elektromagnetnog zračenja“, očekuje je Miladinović.

Elektromreža Srbije je ranije saopštila da ima dozvolu niškog Javnog komunalnog preduzeća „Mediana“ za seču rastinja i raskopavanje zelene površine na nišavskom keju.

Zbog izgradnje tog dalekovoda, stanovnici niškog naselja Brzi Brod su prethodnih nedelja u devet navrata blokirali saobraćajnice, a potom su radovi obustavljeni.

Oni traže da dalekovod u tom naselju bude podzeman, a ne nadzemni, da bi zračenje provodnika bilo manje.

Komentari

Vaš komentar