Nišlije protiv mašina: Bez javne rasprave i obaveštenja – ispod prozora im grade saobraćajnice

Vesti 30. nov 202320:54 3 komentara

U Nišu, građani blokirali građevinske mašine koje su im, praktično, upale između zgrada i počele, uz same prozore i terase - da grade saobraćajnice. Brzo su došli direktori dva gradska preduzeća, da uvere građane da je sve po projektu. A projekat pokazuju - iz mobilnog telefona. Građani im ne veruju i traže detalje, pa je rešeno da radovi stanu i - da se dogovore.

„Umesto da nam pomognete, vi nam odmažete“, tim rečima su pobunjeni stanovnici dočekali nadležne iz preduzeća koja se bave izgradnjom i planiranjem u Nišu, kada su došli da ih obiđu u blizini Rentgenove ulice.

„Oni su došli u petak veče na subotu, da se narod ne bi organizovao i sprečio ih, oni su to sve porušili za dva dana“, kaže Miloš Otašević, predsednik Skupštine stanara Pasterove ulice, broja 8.

„Trebalo je da dođete pre ovoga i da vidite šta je ideja“, odgovara Zoran Prokić, direktor JP Direkcija za izgradnju grada u Nišu.

„Trebalo je da postoji javna rasprava, a trebalo je da postoji tabla koji je izvođač, šta se gradi, koji su rokovi…Vi kažete ‘trebalo je’? Pa, trebalo je – ja se slažem“, kaže jedan građanin.

Kada ne organizujete javnu raspravu na vreme i dođete sa mašinama odjednom, za plan za koji sami kažete da je star 12 godina i krenete u radove, ovako izgledaju „prisilne“ javne rasprave o važnim projektima, uoči izbora.

„Šta se ovde radi? Da li se radi na uređenju međublokovskog prostora ili se zemljištu menja namena, jer mi koliko vidimo – ovde niču neke nove ulice“, pita Milan Krstev, stanovnik Bulevara Zorana Đinđića.

„Što se plana tiče, meni samo nije jasno kako niste upoznati, jer kod gradonačelnice su dolazili predsednici skupština stanara“, kaže Ivan Grmuša, direktor JP Zavod za urbanizam u Nišu.

„Ja sam predsednik skupštine stanara Pasterove 8. Mene niko nije zvao, niti sam znao za bilo kakve sastanke“, rekao je Miloš Otašević.

„Gde će ljudi? Atomsko sklonište nam je zatrpano i iskidane cevi. Podrumi plivaju u vodi. U blatu smo do kolena već mesec dana“, pitaju građani.

Pritom, ostavljen je stub rasvete nasred prilaza koji može da služi kao kružni tok, ali i kao velika opasnost. Pritom je podignut i nivo prilaza koje nazivate ulicama, pa vas stanovnici ispravljaju.

Građani: Ovo nije prilaz ovo je ulica.

Direktor Zavoda: Dobro, prilazi.

Građani: To nije isto.

Građanin: I gde će atmosferske vode…?

Direktor: Atmosferske vode je planirano da odlaze u zelenilo))

I dok će kišnica ići u zelenilo koga, uzvraćaju, nema, ostaje pitanje kako će ovde izgledati posle prve jače kiše.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare