Nišlijka ukazala na skupljanje kapilarnih glasova, pa kažnjena: Moćnima dokazi ne mogu ništa

Vesti 28. maj 202421:25 11 komentara

Istragu sakupljanja kapilarnih glasova u Nišu niko nije sproveo, iako se javni funkcioner koji je to činio javno hvalio da je od svih drugih lokalnih funkcionera - on sakupio najviše, izjavila je uzbunjivačica koja je na ovu izbornu nepravilnost ukazala - a nakon toga kažnjena.

Valentina Krstić, službenica u Kazneno-popravnom domu Niš, ukazala je u februaru na sakupljanje kapilarnih glasova za SNS, zbog čega je kažnjena.

„Radi se o tome da je bivši javni funkcioner, bivši načelnik Uprave za poljoprivredu Grada Niša, kasnije sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, 2021. godine javno priznao da je sakupljao kapilarne glasove od korisnika budžetskih subvencija. On se čak i ponosi tom svojom pričom i kaže da je od svih tih lokalnih funkcionera  sakupio glasova. Prema njegovoj tvrdnji, koju su preneli mnogi mediji, 2016. godine je sakupio oko 2.200 kapilarnih glasova i 5700 sigurnih glasova, a 2020. je sakupio oko 3.100 kapilarnih glasova i oko 7,000 sigurnih glasova“, navela je ona.

Povezane vesti

On je to, dodaje, činio tako što je sa zaposlenima iz Sekretarijata u kome je radio obilazio sva niška sela i od korisnika budžetskih subvencija za poljoprivredu zahtevao da se uključe u sakupljanje kapilarnih glasova.

„Kada je prošlog jula primljen za mog prvog saradnika, ukazala sam da o njemu posedujem izvesna saznanja i da je velika opasnost da, ukoliko su ta saznanja tačna, da takav jedan čovek radi u sistemu“, rekla je Krstić.

Nakon toga je, nastavlja, protiv nje pokrenut disciplinski postupak, za koji kaže da je sasvim sigurno montiran, a dva od pet svedoka, dodaje, upućeni su šta da napišu.

Upitana da li misli da je radno mesto kao njen saradnik taj službenik obezbedio sakupljanjem kapilarnih i sigurnih glasova, ona kaže da misli da je to jedan od razloga.

„Za navedenog službenika Sašu Stojiljkovića postoje dokazi koje potkrepljuju sumnju da je u procesu dodela subvencija izvršena ozbiljna zloupotreba. On je bio javni funkcioner od 2013. do 2021. godine, a baš u tom periodu su se desila ozbiljna prelivanja budžetskih para u privatne džepove. Znači, tu uopšte nisu male svote, ja imam saznanja o višemilionskim sumama, a po nezvaničnom saznanju to su vrednosti preko 100 miliona dinara“, rekla je Krstić.

Svi su, dodaje, očekivali da će biti neke istrage sakupljanja glasova.

Povezane vesti

„Međutim, na veliko razočaranje svih nas, niko se nije bavio takvim slučajevima. Ta pojava prikupljanja kapilarnih glasova sve više uzima maha i mi na lokalu imamo prilike da stalno slušamo te priče. I ja iskreno smatram da je potrebno jedno ozbiljno procesuiranje takvih aktivnosti. Naravno, nije uvek lako dokazati takve aktivnosti, ali kada postoje saznanja, kao što je u slučaju Stojiljković Saše, kada je on javno priznao i kada su mnogi relevantni ljudi istakli da je on u stvari izvršio krivično delo i da bi trebalo da se uključe nadležni organi – nije bilo nikakvog ni sankcionisanja, naprotiv o tome se ne sme govoriti“, opisala je.

Krstić smatra da nije slučajno ona odabrana kao meta, kao bivši uzbunjivač na poziciji načelnika.

„Ja sam neko ko ima dokaze i ko javno želi da priča, ali mogu imat sve dokaze ovog sveta – te dokaze neko treba da vidi. Zapošljavanjem jednog takvog službenika u sistem, gde i osuđeni mogu da glasaju, gde ima oko 1.700 osuđenih lica, oko 500 zaposlenih lica… Možda je tu njemu data nova šansa za sakupljanje novih kapilarnih glasova“, rekla je.

Krstić danas, dodaje, dobija indirektne pretnje.

„Meni jeste ukinuta suspenzija, ja sam pomerena na niže radno mesto, što i nije neki problem, međutim problem je to što mene očekuje tek ozbiljna odmazda, bar ne se tako najavljuje, poput podmetanja nekih nedozvoljenih predmeta. Dobila sam recimo poruku, ‘ako nije naučila lekciju, može da se vrati na posao, da joj mi damo otkaz, da prođe mnogo gore’. Ne trpim samo ja sankcije, postoji izvestan broj zaposlenih koji nisu u stanju da ćute pred nezakonitim, koji dobijaju veoma specifične radne zadatke koje nisu u opisu posla, koji su sankcionisani na razne načine, čime se šalje jedna poruka – postoji moćniji i jaki i nikakvi dokazi im ne mogu ništa“, zaključuje ona.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare