Nizak vodostaj, ugroženi plovidba i ribolov, upozorenje struke: Biće sve sušnije

Vesti 16. avg 202219:53 > 19:57 24 komentara

Visoke temperature i dugotrajna suša doveli su do drastičnog pada vodostaja mnogih reka u Srbiji. Situacija je za sada najkritičnija na Savi i Dunavu. Zbog toga su plovidba i ribolov ugroženi. Oni koji vreme provode na vodi, kažu za N1 da godinama ne pamte ovako kritičnu situaciju.

Peščani sprud i nizak vodostaj. To je slika ušća Save u Dunav. Pojedini su baš tu pre nekoliko nedelja plivali, plitka voda im sada omogućava da hodaju. Takav teren pogodan je za pse, ali ne i za one koji se bave ribolovom i nautikom.

„Kontinuirano ovoliko nizak vodostaj ja ne pamtim za svojih četrdesetak plus godina na vodi“, kaže Srđan Ilić, sportski ribolovac i nautičar.

N1: Vi se bavite i ribolovom, koliko Vam to otežava pecanje?

„Riba se povukla u neke dubine, voda je pretopla, plitka je, ribolov je uglavnom slab“, odgovara.

N1: Šta još primećujete kao problem?

„Teško se uplovljava zbog trave, plićaka, dosta je plitko, dosta je problematično, neke marine su praktično ostale nedostupne čamcem“, kaže Ilić.

Velika suša i visoke temperature dovele su do dramatičnog pada vodostaja reka. Zbog toga je rečni transport otežan. Na udaru su privreda, ali i potencijali za proizvodnju struje.

Do pre mesec i po dana ovde je bila voda. Vodostaj reke Save je sada toliko nizak, da su vodu zamenili korov, žabokrečina i smeće.

Vozači plovila kažu da je situacija iz dana u dan sve teža, ali da to ne pogađa sve koji vreme provode na vodi.

„Malim čamcima ne smeta, šikljama ne smeta, ali profesionalcima smeta, vidite da nemate ni jedan brod od ovih koji dovoze strane turiste, oni ne mogu da prođu do Beograda“, kaže vozač broda.

N1: Od kad je ovakva situacija?

„Svake godine je u nekom periodu nizak vodostaj, ove godine se potrefilo da je to cele sezone“, dodaje.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da je trenutna situacija očekivana, jer je ključni problem – nedostatak padavina, koje su ove godine, u odnsu na ranije, ispod proseka.

„Naredne godine biće sve sušnije i pojavljivaće se razni ekstremi, kao što sad postoje ekstremi što se tiče tih malih vodostaja, postoje ekstremi sa ledom i sa nekim drugim parametrima“, navodi Jelena Jerinić, hidrolog u RHMZ.

N1: Šta mislite da bi nadležni trebalo da preduzmu, jer ne možemo samo da kažemo da očekujemo kišu i da ostane na tome?

„Nadležni treba da računaju na ove situacije i na gore situacije od ove i da razmišljaju o tome u budućnosti“, rekla je.

A za ove probleme nadležno je Ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu. Međutim, na pitanje N1 šta će biti preduzeto kako bi se situacija predupredila, kao i šta je do sada urađeno kada je reč o rečnim koritima, odgovor nije stigao.

Resorni ministar Tomislav Momirović je tokom obilaska Save poručio da su u toku bagerski radovi na rekama, kako bi se obezbedila plovnost rečnih puteva. Kaže i da je Srbija konstantnim ulaganjem u rečni transport uspela da obezbedi plovnost Save i Dunava i tako postala praktično jedina zemlja u Evropi koja nije primorana da obustavlja rečni saobraćaj zbog niskog vodostaja reka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare