Njujork tajms o razgovoru Štajnfeld i Lečića: Nema indicija da je uvežbavanje

Vesti 25. mar 202111:43 komentara
N1

Snimak razgovara glumice Danijele Štajnfeld i glumca Branislava Lečića koji je u ponedeljak objavio Insajder i koji je glumica sa drugim dokazima dostavila tužilaštvu, deo je dužeg razgovora u trajanju od 77 minuta koji je analizirao Njujork Tajms. Američki list je analizirao kompletan snimak kako bi proverili tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvežbavali dijalog. Nakon analize snimka, Njujork Tajms zaključuje da nema indicija da je razgovor sa snimka uvežbavanje dijaloga.

Njujork Tajms u opširnom tekstu opisuje celu hronologiju događaja koji su se dešavali u slučaju glumice Danijele Štajnfeld, njenu isposvest o onome što se desilo u maju 2012. kada ju je, kako navodi, silovao kolega Branislav Lečić. Američki list piše o tome zašto je odlučila da se nakon toga preseli u Ameriku, zašto nije prijavila slučaj nadležnim institucijama, zašto je nakon devet godina odlučila da o tome progovori u svom autorskom filmu “Zaceli me” i zašto do nedavno nije želela da otkrije ime.

Povezane vesti

Insajder je u ponedeljak objavio ispovest Danijele Štajnfeld koja je tada prvi put javno optužila Branislava Lečića da je silovao i pred kamerama ispričala šta joj se zapravo desilo.

Njujork Tajms prenosi i izjavu Branislava Lečića koji negira da je imao seksualne odnose sa koleginicom Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012. godine.

“Nikada nisam sa njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž”, prenosi američki list izjavu koju im je Lečić dostavio putem aplikacije WhatsApp.

List prenosi Lečićevu tvrdnju da je audio snimak razgovora prilikom susreta u jednom restoranu sa Danijelom 2016. godine nepotpun.

Insajder je u ponedeljak objavio deo audio snimka u trajanju od minut i 45 sekundi, koji je Danijela Štajnfeld dostavila tužilaštvu, a na snimku se jasno čuje Lečićev glas koji ne negira događaj već čak kaže da je trebalo da joj bude čast što mu se dopala.

U izjavi za Njujork Tajms Lečić navodi da su se sreli da bi razgovarali o potencijalnoj saradnji, te da duža verzija snimka otkriva širi kontekst – da su oni zapravo samo improvizovali dijalog i da je ona verovatno tvrdila da ju je napao kako bi stekla publicitet za svoj film.

“Možda je očekivala nešto više, možda zato što se ništa nije dogodilo želi da se osveti, a možda želi da gradi svoju priču kroz mene“, naveo je Lečić za Njujork tajms i dodao. „Loš marketing je takođe marketing“.

List, međutim, navodi da im je Danijela Štajnfeld dostavila kompletan snimak od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, a snimala je dok joj se nije ispraznila baterija na telefonu.

Nakon što su analizirali ceo snimak, Njujork Tajms zaključuje:  “Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo”.

Njujork Tajms se osvrće i na izveštavanje medija, pre svega tabloida u Srbiji koji su Danijelu optužili čak i da laže da je silovana kako bi promovisala avoj autorski film.

List konstatuje da, iako je Srbija poslednjih godina preduzela korake na unapređenju prava žena, seksualno uznemiravanje i napadi i u Srbiji i u regionu i dalje se retko prijavljuju, a kod žrtava dominira osećaj stida.