NKD: Novac na konkursima za zapošljavanje da ide tamo – gde su nezaposleni

Vesti 09. jul 202112:21 0 komentara
It sektor, IT kancelarije, kancelarija, mladi, zaposleni, programer, posao,
Shutterstock

Ako već ne žele da decentralizuju Srbiju, vlasti ne bi trebalo da podstiču iseljavanje mladih iz cele zemlje u Beograd i Novi Sad. Na konkursu Ministarstva omladine i sporta polovinu novca na konkursima za zapošljavanje dobile su organizacije iz Beograda, iako nezaposlenih u svim drugim delovima Srbije ima znatno više. Isti slučaj je i sa drugim projektima za mlade, gde opet dominiraju organizacije iz Beograda i Novog Sada, navodi u saopštenju Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD).

„Centralizatorske navike se sporo menjaju, a vlasti ni ne pokazuju trud da ih promene. Jesu li mladi u Beogradu ‘mlađi’ pa dobijaju više novca i zašto se čudimo što se mnogi delovi Srbije prazne, tražimo uzroke u sudbini, a uzrok nam je pred nosom – slučajna ili namerna politika države“, upitali su.

Najviše novca, kako navode u NKD, dobijaju beogradske organizacije.

POVEZANE VESTI

„To pokazuju rezultati dva konkursa Ministarstva omladine i sporta – jednog za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade i programa ‘Mladi su zakon’ i drugog za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetnišva mladih. Nezaposlenost mladih je znatno niža u Beogradu, ali njima ide najviše novca“, tvrde u NKD.

A brojke su, kažu, neumoljive, prema analizi Krovne organizacije mladih Srbije.

„Od 32 projekta na konkursu za zapošljavanje 16 su dobila udruženja iz Beograda. Region Kosova i Metohije, kao ni 19 okruga, nije dobio nijedan projekat. U novcu: od ukupno 79,99 miliona dinara – udruženja iz Beograda dobila su 43,52 miliona dinara. Beograd i Vojvodina zajedno su odneli 56,85 miliona dinara od ukupno 79,99“, kažu.

I objašnjavaju šta je sporno u tome.

„Broj nezaposlenih mladih u Beogradu značajno je niži u odnosu na broj nezaposlenih mladih iz drugih regiona, posebno Centralne i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije. Od ukupnog broja nezaposlenih mladih:

– 10,8% je iz Beograda (12.449 nezaposlenih mladih)

– 19,6% je iz Vojvodine (22.593 nezaposlenih mladih)

– 28,3% iz regiona Južne i Istočne Srbije ( 32.673 nezaposlenih mladih)

– i čak 34,9% nezaposlenih mladih je iz regiona Centralne i Zapadne Srbije (40.279 nezaposlenih mladih)“.

Region koji ima najviše nezaposlenih mladih – Centralna i Zapadna Srbija, dobio je, dodaju, tek tri projekta i ukupno svega 7,4 miliona dinara.

„Zaključak je da se prilikom dodele novca nije vodilo računa o procentu nezaposlenosti mladih prema regionima, pa su potrebe mladih u značajnom delu Srbije zanemarene. Izgleda da su mladi ipak ‘više zakon’ u Beogradu nego u Srbiji – pokazuju analize. Jugoistok i jugozapad se prazne, a svi se čudimo. Predlažemo ‘revolucionarnu’ zamisao – da novac za rešenje nezaposlenosti ide tamo gde su nezaposleni“, naglašavaju u NKD.

Godinama, kažu, ponavljaju da je decentralizacija pitanje opstanka Srbije i uopšte im „nije drago što smo ovoliko u pravu“.

„Trka u Srbiji izgleda ovako: Beograd je na steroidima, a ‘ostatku Srbije’ se stavlja teg oko noge. Zato su nam ovakvi rezultati, zato se Srbija prazni, zato ministarstva razmišljaju centralistički, zato moramo to promeniti, a rok je – juče. Jedino je decentralizovana Srbija, Srbija za sve“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!