Non-stop SOS linija za Kragujevčanke koje trpe porodično nasilje

Vesti 27. jul 202120:37
Izvor: Shutterstock

Nevladina organizacija Oaza sigurnosti iz Kragujevca realizovaće u narednih šest meseci projekat „Pozovi za pomoć“, tokom kojeg će SOS linije za pružanje pravne i psihološke podrška ženama žrtvama porodičnog nasilja u tom gradu biti otvorene non-stop.

Pročitajte još:

Predsednica UO Oaza sigurnosti Mina Mijailović rekla je na prezentaciji projekata da on zaokružuje sistem usluga podrške žrtvama nasilja u porodici i dostizanje nulte tolerancije na nasilje na teritoriji grada.

Među žrtvama nasilja je, prema statističkim podacima, više od 90 odsto žena, a u više od 60 odsto slučajeva radi se o partnerskom nasilju, rekla je Mijailović i dodala da udruženje od 2008. godine pruža takvu vrstu pomoći svakog radnog dana od osam do 14 sati.

Advokatica Vera Simić iz pravnog savetovališta udruženja, rekla je da je put kojim žrtva prođe od prijave pa do konačnog izlaska iz nasilja veoma težak i da dodatnu viktimizaciju žrtve prolaze u toku sudskog postupka.

Nasilnici su često manipulativni, zastrašuju žrtvu i odvraćaju je od traženja pomoći, rekla je Simić.

Pored SOS telefona 063 10 29 833 i 034 332 042, projektom je predviđena i podrška putem aplikacija WhatsApp, Viber i Skype svim osobama koje imaju problema sa nasiljem u porodici, rečeno je na prezentaciji projekta, održanoj u zgradi Gradske uprave.

Projekat podržavaju UNDP, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, a finansira se donacijma Kraljevine Švedske.

Na prezentaciji projekta je istaknuto da je kragujevčko Prihvatilište za žene žrtve porodičnog nasilja regionalnog karaktera i da je trenutno popunjeno.

Prema zvaničnim podacima, Centru za socijalni rad prijavljeno je 1.059 slučajeva porodičnog nasilja, a u prva tri meseca ove godine 270.

Pretpostavlja se da je pandemija dovela do povećanja broja prijavljivanja i istovremeno manjeg broja žena u Sigurnoj kući.

Komentari

Vaš komentar