„Nov način razmišljanja“ u EU o proširenju i prijem novih članica u kratkom roku

Vesti 28. sep 202315:35 5 komentara
Shutterstock

Evropska komisija objaviće za nekoliko nedelja izveštaje o napretku država sa EU perspektivom koji će sadržati "nov način razmišljanja" o proširenju EU i omogućiti prijem novih članica u kratkom roku, a najkasnije do 2030. godine, rekao je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji nakon neformalnog sastanka ministara za evropske poslove.

Godišnji izveštaji EU komisije o proširenju ove godine neće doneti samo pregled stanja, već i predložiti konkretne mere koje bi trebalo da pomognu da se ceo proces drastično ubrza. Ključni deo tog dokumenta biće sadržan u planu rasta za zapadni Balkan, koji podrazumeva dodatnu pomoć za socioekonomske reforme, vladavinu prava, demokratizaciju, smanjenje razlika između država članica i kandidata, ali i postepeno integraciju kandidata u zajedničko tržište i pre priključenja.

„Na taj način dobićemo nov alat koji EU može iskoristiti da pokaže da je spremna da dočeka nove članice i da stvori uslove za to. Sada je na kandidatima da iskoriste ovu mogućnost do kraja“, rekao je Varhelji.

Jedno od pitanja koje izaziva kontroverze je i promena unutrašnjih pravila EU pre daljeg proširenja, na čemu poslednjih godina insistira Francuska.

Evropska komisija smatra da nema potreba za promenom Ugovora EU, kao ključnog dokumenta o uređenju unije, rekao je Varhelji i dodao da „interna debata može biti vođena paralelno sa procesom proširenja“.

Iz Evropske komisije ponavljaju da žele da EU bude spremna za prijem novih članica do 2030. godine, kako je to predložio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Uvereni su da će Brisel do tada biti spreman – ali tvrde da je pravo pitanje – da li će za to biti spremne države kandidati.