Nova epizoda državnog udara: Predsednika ponovo prisluškuju

Vesti 04. jan 202119:42 71 komentara

Više od 10 puta, u osam i po godina vladavine Srpske napredne stranke, vlast je u javnost plasirala informacije o ugroženoj bezbednosti predsednika Srbije, koje kasnije nikada nisu dokazane. U najnovijem razvoju događaja pokrenuta je istraga u Upravi kriminalističke policije, posle izjave predsednika da je godinu i po dana bio prisluškivan i da je to bio direktan pokušaj državnog udara. Policija za sada ne saopštava detalje o istrazi, ali ih zato u javnost iznosi glavni i odgovorni urednik Informera - Dragan J. Vučićević. Advokat Božo Prelević za N1 kaže da se aferom prisluškivanja prikriva optužnica u slučaju Jovanjica iz koje se vidi da je država umešana u proizvodnju i prodaju droge.

Prvi put provladini mediji su pretnju po život Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade, videli u martu 2013. kada je tadašnji Vučićev šef kabineta Aleksa Jokić o navodnim pretnjama govorio za Kurir. Najpoznatiji, pak, slučaj navodnog ugrožavanja bezbednosti Vučića dogodio se oktobra 2016. kada je u medije plasirana vest o pronađenom oružju u Jajincima i ubicama koje su čekale tada premijera Vučića.

„Neka lica smo povezali sa nekim delima, ali kada bih Vam rekao ko, kada, gde i kako mi bismo im otkrili šta znamo“, kazao je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović 14. novembra 2016.

Nikakvog sudskog epiloga tog slučaja nije bilo, niti je istraga ikada zaključena. Baš kao ni aprila 2018. kada su provladini mediji pisali da britanska tajna služba sprema napad na Vučićevu porodicu što nije bilo potkrepljeno nikakvim činjenicama.

Povezane vesti

Samo par meseci kasnije Alo i Informer još jednom su videli pretnju po Vučićev život pred Vidovdan.

Sada vlasnik i urednik Informera kaže da ima informacije ne samo o prisluškivanju, već i o specijalnom ratu koji se vodi protiv predsednika Srbije.

„Ne mogu sad sve da pričam. Reći ću vam samo da predsednik ima dokaze da je prisluškivan. Dobio je lično i svoje prisluškivane razgovore. I naravno da ga je prisluškivao neko iz policijskih struktura. Sigurno ga nije prisluškivao neko iz vodovoda“, kazao je Dragan J. Vučićević.

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije general Rodoljub Milović za agenciju Beta kaže da ako je tačno da je predsednik Srbije prisluškivan godinu i po dana, onda srpska policija ne postoji.

„Dok sam ja bio šef UKP-a bilo je nemoguće prisluškivati bilo koga bez odluke pravosudja. U sve što smo mi radili uvid je imala Bezbednosno-informativna agencija. Da li je u medjuvremenu odvojen taj sistem UKP-a za prisluškivanje od BIA, ja zaista ne znam“, rekao je MIlović.

Milović smatra da su sve priče o prisluškivanju predsednika države „konfuzne“. A isto misli i advokat Božo Prelević koji kaže da je svrha svih prethodnih priča o pretnjama Vučića, pa i najnovije, da skrenu pažnju.

„Ja mislim da je ovo delo urednika zabavnog programa SNS-a. Već su od države napravili zabavište i sada u stvari imaju ideju kako da skrenu pažnju i ne odgovaraju na pitanja koja su jako važna. Ja mislim da je glavna stvar koja se pokriva Jovanjica. Jovanjica je nešto što se nigde u Evropi nije desilo. I vi zato imate stalne napade na tužioca, sudeije i imaćete napade i na inspektore. Ja mislim da građani Srbije treba da stanu uz svoje tužioce, sudije, i da ne dozvole da ih neko zamajava glupostima o prisluškivanju predsednika.

Osim da je u toku saslušanje policijskih operativaca koji rade na poslovima prisluškivanja, nikakvi drugi detalji iz istrage nisu objavljeni.

„Meni ovo više deluje kao početak unutrašnjeg i internog rata između Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića i da je reč o obračunu sa kadrovima Nebojše Stefanovića u policiji“, kaže politikolog Boban Stojanović.

Dok afera „Prisluškivanje“ puni novinske stupce, čeka se odluka Višeg suda o optužnici koja treba da bude potvrđena ili odbijena, upravo u slučaju uzgajanja marihuane na poljoprivrednom dobru Jovanjica. Ta još nepotvrđena optužnica tereti osmoricu pripadnika BIA i policije da su bili deo organizovane kriminalne grupe koja je proizvodila drogu u Jovanjici.