Nova epizoda „sage prisluškivanje“ – Vulin priča, Tužilaštvo ćuti

Vesti 15. jun 202119:24 komentara

Saga o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobila je novu epizodu pošto je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da mu je poznato ime osobe koja je razvila sistem prtisluškivanja predsednika. Da li je zaista sve mogla da organizuje jedna osoba i kako BIA ili VBA nisu pružile predsedniku kontraobaveštajnu zaštitu?

Šest meseci posle pompeznog iznošenja čitavog slučaja u javnost, jedino se još nije oglasilo javno tužilaštvo. A umesto tužioca pojavio se još jednom ministar unutrašnjih poslova i izneo detalje iz istrage. Aleksandar Vulin kaže da mu je poznato ime čoveka koji je razvio sistem prisluškivanja predsednika Vučića.

POVEZANE VESTI

„Zaista je teško poverovati da je jedna osoba mogla sve ovo da organizuje i realizuje, posebno ako uzmemo u obzir da se samo tehničko prisluškivanje realizuje preko BIA i da je neko trebalo da pruži kontraobaveštajnu zaštitu predsedniku. Zašto se to nije dešavalo i ako se jeste dešavalo zašto se tek sad izlazi u javnost sa tim podacima? Na ta pitanja mi treba da dobijemo odgovor“, kaže Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Drugim rečima, ako je predsednik indirektno prisluškivan, preko lica koja su bila na merama, BIA je morala da da saglasnost na zahtev MUP-a, a odluku je doneo Viši sud. Takođe, vojno-bezbednosna agencija je morala da upozori predsednika da priča se osobama na merama. Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević kaže da ministar Vulin dodatno mistifikuje ceo slučaj koji je jednostavan.

„Ta izjava je potpuno neverovatna. Jer taj zahtev koji ide ka sudu i tužilaštvu ka primeni posebnih mera morao je neko da potpiše. Zna se tačno ko radi u tom odeljenju, zna se tačno ko te izveštaje potpisuje. Vi ne možete nekoga da prikačite na posebne mere ako taj zahtev neko ne potpiše“, ističe Prelević.

Prelević ukazuje da ministar Vulin nije odgovorio samo na najvažnije pitanje.

„Kako je u razgovore osobe čije se prisluškivanje zahteva upao predsednik republike? To je jedino sporno suštinsko pitanje“.

Novinar Đorđe VLajić konstatuje da nije prvi put da ministar Vulin zna šta će Tužilaštvo učiniti.

„Može on da priča šta hoće dok ne vidimo pravni epilog te priče, odnosno ulazak u pravno-institucionalni rasplet, sve je to prazna politička priča“, kaže Vlajić.

U martu je ministar Vulin izjavio da su Aleksandar Vučić, njegov otac, brat i sin ilegalno prisluškivani više od 1.500 puta i da su to radili službenici policije koji su transkripte na „belo“ nosili pojednim funkcionerima MUP-a. „Na belo“ – znači da nije zavedeno ko je snimio razgovor i kome je sve predat.