Nova godina – novi protesti, eko organizacije planiraju brojne blokade puteva

Vesti 02. jan 202219:17 > 20:40 17 komentara

Kako su ispratili staru godinu, tako nastavljaju novu. Okupljeni u Savezu ekoloških organizacija Srbije, udruženi protiv eksploatacije litijuma, planiraju nove blokade puteva. To će biti njihova reakcija na odbijanje države da obustavi saradnju sa kompanijom "Rio Tinto" koja, sa druge strane, najavljuje nove planove za nastavak poslovanja u Srbiji.

Za stanovnike Gornjih Nedeljica i eko aktiviste nema spokoja, ni praznovanja. Izjava predsednika Srbije da se neće odustati od projekta „Jadar“ navela ih je na nove blokade puteva.

Na njih planiraju sutra, od 13 do 16 časova, pod sloganom „Znamo da ne damo“.

Povezane vesti

Zlatko Kokanović, iz udruženja „Ne damo Jadar“, za N1 navodi koje će lokacije biti blokirane.

„Lokacije su kod nas Brezjak centar, valjevski put, u Šapcu ima druga, to je na mostu. Novi Sad je Futoška pijaca, raskrsnica, Užice – put prema Zlatiboru. Imamo mesto Pjesak između Kosjerića i Požege i imamo Preljinu – petlja. Možda će biti još neka, neplanski, ali to ćemo znati sutra“, najvljuje on.

U ovom udruženju predsednikovu konstataciju da je uradio sve što je narod tražio ocenjuju kao – neistinu.

Poručio je predsednik narodu i da bi ga okretanje leđa „Rio Tintu“ koštalo milijardu evra, ali ne objasnivši kako je to moguće kada se, bar prema tvrdnjama zvaničnika, Srbija ni na šta nije obavezala.

„Pa 600 miliona ste dali za Premijer ligu, pa dodaš još 400, i ‘Rio Tinto’ doviđenja“, računica je novinara Slobodana Stupara.

„Ovde se igra neka veća igra, neko je namamio, neko je možda i uzeo pare od „Rio Tinta“, neko se, dakle, obavezao“, strahuje Stupar.

Kokanović dodaje da „predsednik priča jednu priču, premijerka priča drugu priču, a potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović priča treću priču“.

„To vam je ono kao kad u porodici muž i žena se razvedu, pa svako priča na svoju stranu. Treba da se dogovore i onda da izađu pred narod ko je šta uradio i ko je šta uzeo“, slikovito objašnjava on.

Ako država i bude plaćala odštetu, mogla bi to da uradi po osnovu bilateralnog ugovora sa Velikom Britanijom, najviše zbog člana 5 tog dokumenta, koji je postao pravosnažan 2004. godine, objašnjava Jovan Rajić, iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

„Ta sporna odredba i ta nadoknada odnosi se na do sada uloženu investiciju, odnosno, troškove koje su do sada imali. Opet kažem, ako je u pitanju samo ugovor. Mi ne znamo šta je potpisano, mi nemamo u ovoj zemlji transparentne informacije. Ovde se ugovori koji bi trebali i morali da budu objavljeni taje“, ističe Rajić.

Čini se da za sve što se dešavalo u proteklih nekoliko nedelja i što će se dešavati u narednom periodu “Rio Tinto” ne haje mnogo.

Kako kompanija navodi u biltenu za četvrti kvartal 2021. godine, u 2022. nastavlja saradnju sa svim zainteresovanim stranama, planira povećanje ulaganja u istraživanja i razvoj i otvara pet novih radnih mesta za stručnjake.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare