Nova havarija u Kolubari, ministarku više brine smanjena proizvodnja

Vesti 25. jan 202319:162 komentara

Nakon havarije na rudarskom basenu kolubara iz EPS-a kažu da je do havarije došlo zbog aktivacije klizišta i zatrpavanja bagera koji kopa ugalj. Povređenih nije bilo, niti posledica po snabdevanje strujom. Resornu ministarku, međutim, ne brine havarija koliko, kako kaže, smanjena proizvodnja u Kolubari.

Havarija u Kolubari ponovo je pokrenula diskusiju o radu Elektroprivrede Srbije i njene budućnosti. Iz EPS-a kažu da snabdevanje električnom energijom nije ugroženo, ali ministarka Dubravka Đedović kao veći problem ističe smanjenu proizvodnju uglja u Kolubari i pre nego što se havarija desila.

„Ono što mene brine je da je proizvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje u odnosu na mesec dana i da će ovom havarijom ona biti još niža, što znači da moramo da radimo na većim količinama deponija uglja, zalihama uglja da ne bi naš energetski sistem i snabdevanje građana električnom energijom došao u pitanje“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

POVEZANE VESTI:

Iz sindikata „Nezavisnost“ kažu da havarija jeste pokazatelj određenih problema u radu EPS-a, ali da informacija o nižem stepenu proizvodnje uglja u Kolubari nije tačna.

„Istina je da je dnevni plan proizvodnje uglja u rudarskom basenu Kolubara za januar i februar 2023. 63.000 tona dnevno, da je do današnjeg dana dovezeno 953 voza iz kopova Kolubare na termoelektrane, oko milion i četiristo hiljadan tona“, rekao je Dragoslav Ljubičić iz sindikata.

Bez obzira na trend izvoza električne energije od početka godine, kao i činjenicu da proizvodnja struje u Srbiji u potpunosti pokriva nivo potrošnje, Ljubičić kaže da postoji tendencija za neopravdanim kritikama na rad EPS-a kako bi se pripremio teren za njegovu prodaju.

„Da bi opravdala angažman stranaca u budućem upravljanju Elektroprivrede Srbije i da bi opravdala jednu bljuvotinu od procene vrednosti Elektroprivrede Srbije u iznosu od tri miljarde evra“, dodao je Ljubičić.

Elektroprivreda Srbije je u saopštenju za medije naglasila da je rad svih proizvodnih kapaciteta stabilan, kao i da na deponijama EPS-a ima za 5,4 odsto više uglja nego što je planirano.

Komentari

Vaš komentar