Nova: Koga je sve sponzorisala i kome novac donirala „Pošta“ – milioni firmama, klubovima…

Vesti 20. nov 202320:53 36 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

JP Pošta Srbije je tokom ove godine na sponzorstva i donacije potrošilo više od million evra, a široke ruke bilo je i tokom 2022, kada su milioni otišli kompanijama iza kojih stoje pojedinci bliski SNS-u, piše Nova.rs. Tako je "Pošta" sklopila sponzorske ugovore sa firmom Gorana Veselinovića, portalom Aleksandra Papića, Er Srbijom, a na spisku je i firma čiji je vlasnik glumac Miloš Biković.

U poslednjih nekoliko godina rukovodstvo JP Pošta Srbije na čelu sa Zoranom Đorđevićem drastično je uvećalo iznose namenjene donacijama i sponzorstvima, a 2022. u te svrhe izdvojeno je 80,7 miliona dinara, prenosi Nova.rs.

Kako se može videti u „Poštinom“ zvaničnom izveštaju za prošlu godinu, na spisku su 22 pravna subjekta, kojima je prošle godine „legao“ sponzorski novac tog preduzeća.

Tako je 3,6 miliona dinara uplaćeno firmi „Pablišer“, koja je u vlasništvu Gorana Veselinovića, navodno kuma Aleksandra Vučića. Ta firma se našla u centru pažnje javnosti u nakoliko navrata, budući da je izdavač nedeljnika „Ekspres“, koji inače afirmativno piše o vlasti SNS, dodaje Nova.rs.

Ovaj nedeljnik nije jedina kompanija iz medijskog sveta, koja je od „Pošte“ dobila novac. Na spisku je i „Politika“ kojoj je uplaćeno 1,08 miliona dinara, a dvostruko više, odnosno 2,16 miliona, „Pošta“ je prebacila na račun portala „Objektiv“. Vlasnik „Objektiva“ bio je Aleksandar Papić, nekad jedan od najbližih saradnika Nebojše Stefanovića, nekadašnjeg ministra policije i visokog funkcionera SNS. Pominjao se u postupku koji se vodi protiv pripadnika klana Veljka Belivuka. Jedan od optuženih Marko Miljković tvrdio je da im je Papić davao novac za usluge koje su činili za naprednjake, kao i da mu je poklonio sat sa posvetom „za brata“, dodaje Nova.

„Pošta“ je sponzorski sa 1,5 miliona dinara pomogla i firmi „Naš pečat“, koja je izdavač nedeljnika „Pečat“.

„Poštine“ pare dobila i „Er Srbija“

Ovo javno preduzeće, čiji radnici, kako kažu, primaju male plate, prošle godine pomogla je i od nedavno stopostotnoj državnoj kompaniji Er Srbija, koja se hvalila velikim profitom. Kako piše u zvaničnom izveštaju, nacionalnom avioprevozniku je na ime sponzorstva uplaćeno 1,59 miliona dinara.

„Pošta“ je 2022. realizovala i sedam sponzorskih ugovora sa sportskim klubovima koji su ukupno dobili 34 milona dinara. Najveći iznosi otišli su FK Napredak iz Kruševca kome je uplaćeno 14,16 miliona dinara i ŽRK Crvena zvezda koja je dobila 9,6 miliona. Takođe, ovaj rukomentni klub sponzorisan je i 2023. sa 4,8 miliona dinara, dodaje Nova.

Firmi Miloša Bikovića 12 miliona dinara

„Pošta“ je kroz sponzorstvo dodelila 12 miliona dinara firmi „Archangel Digital Studios“ koja je u vlasništvu glumca Miloša Bikovića, prenosi Nova.rs.

Među velikim potpisnicima sponzorskih ugovora su još Beogradski maraton (8,8 miliona), „Nova communications“ doo (2,8 miliona), Bitef teatar (1,44 miliona), „Stars and more events“ doo (1,7 miliona) kao i preduzeće za izdavaštvo i trgovinu „Mascom“, koje je dobilo 1,2 miliona dinara, navodi Nova.

Za donacije u 2022. godini 17,22 miliona dinara

Prema zvaničnoj dokumentaciji, „Pošta“ je tokom prošle godine realizovala 40 donatorskih ugovora, a donacije su u najvećem broju bile usmerene udruženjima, sportskim klubovima u manjim lokalnim sredinama, sindikatima i udruženjima žena. Dodeljene su donacije sindikalnim organizacijama koje postoje u okviru tog javnog preduzeća, a zanimljivo je da nisu svi sindikati tretirani isto.

Tako je Samostalni sindikat radnika „Pošte“ dobio 624.000 dinara, Sindikat „Nezavisnost“ 1,2 miliona, Sindikat PTT Srbija čak 3,58 miliona dinara, dok je sindikatu „Sloga“ upućena donacija od 46.000 dinara.

Opširnije čitajte na Nova.rs.